Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cele trei reguli de aur ale negocierii

Tags: regulile negocierii, factorii unei negocieri, negociere in scris

Arta negocierii este un domeniu delicat chiar si pentru cei mai buni dintre oamenii care lucreaza in vanzari, deoarece iti trebuie destul timp pentru a intelege adevaratul sens al cuvintelor si gesturilor pe care trebuie sa le folosesti atunci cand negoiezi.
Prima si cea mai mare greseala pe care o fac oamenii este faptul ca nu inteleg cuvantul. Atunci cand intrebi o persoana ce inseamna "negociere", ceilalti vor da un raspuns asemanator acestora: "cea mai buna oferta pe care o pot primi" sau "cat de ieftin pot cumpara".

De fapt, pentru adevaratii oameni de afaceri negocierea reprezinta un proces de tactici ce implica de cele mai multe ori schimburi de preturi si conditii.

"Negotiate" provine din limba latina, fiind participiul trecut al cuvantului "negotiari" si inseamna a desfasura o activitate.

Este esential sa intelegi sensul de baza al cuvantului pentru a putea desprinde apoi, anumite tehnici de negociere.

Pentru a putea deveni un negociator cat mai bun, tine cont de urmatoarele trei reguli:

1. Intotdeauna tu trebuie sa fii cel care incepe negocierea

Tu trebuie sa fii cel care initiaza acest proces de negociere pentru a te asigura ca tu vei fi cel care va avea controlul asupra intregului proces. Pentru inceput, atunci cand intrebi pe cineva de ce buget dispune, pur si simplu il lasi pe el sa inceapa negocierea, lucru nefavorabil pentru tine si afacerea ta. De asemenea, atunci cand partenerul de afaceri cu care doriti sa incheiati o negociere va prezinta oferta sa si toti termenii, il puteti intrerupe, intr-un mod politicos bineinteles, pentru a prelua controlul chiar si pentru cateva minute.

2. Negociaza in "scris"

Pentru a evita anumite neintelegeri si conflicte atunci cand negociezi ceva este important sa intocmiti un act care sa dovedeasca acest lucru. Acel contract trebuie sa contina sumele speculate, dar si termenii la care ati cazut de acord. Indiferent cat de grabiti sau de profesionisti ar fi cei cu care urmeaza sa inchei o afacere printr-o negociere , trebuie sa inchei un contract pentru a fi sigur ca nu vei fi tras la raspundere mai tarziu pentru lucruri pe care nu le-ai facut.

3. Ramai calm

Negocierea este in sine un proces de emotii si trairi ciudate. Simti aceste lucruri deoarece importanta discutiei pe care  o porti cu partenerul de afacere este foarte mare pentru viitorul afacerii tale. Mai mult decat atat, atunci cand negociezi trebuie sa afisezi o atitudine pozitiva si optimista, trebuie sa fii calm, intrucat daca vei fi agitat sau nervos risti sa pierzi in fata partenerului de afaceri.  


Autor: Ana Tudor


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.29 din 5 - 7 voturi.

Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016