Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cutremur in domeniul editorial: Enciclopedia Britannica renunta la editia printata

Tags: enciclopedia britannica, britannica online, britannica digital, enciclopedia dvd

Pe de o parte, am putea spune ca acest lucru este firesc si ca numai cine a fost orb in ceea ce priveste schimbarile din ultimii cativa ani nu s-ar fi asteptat la asa ceva. Pe de alta parte, nu poti sa iti imaginezi ca biblioteca din Alexandria ar fi fost brusc micsorata de un spirit rau si incarcata pe un card de memorie sau pe un memory stick.


Faimoasa Enciclopedie Britannica a continuat sa vada lumina tiparului inca din 1768 si nu ne-am fi asteptat, asadar, ca un gigant din lumea cartilor sa capituleze mult prea devreme in fata lumii digitale. 
 
Vanzarile acestor editii in print au inceput sa scada inca din 1990, ca urmare a interesului crescut pentru informatiile care puteau fi accesate deja mult mai repede prin intermediul Internetului. De la 120.000 de volume vandute in acea perioada, Britannica a ajuns la doar 40.000 de volume vandute in 1996.
 
Deloc paradoxal insa, vanzarile digitale ale aceleiasi enciclopedii au inceput sa creasca. Colectionar desavarsit, omul cauta totusi sa pastreze acelasi tip de informatie intr-un format care astazi i se pare mult mai la indemana. 
 
Cum putem insa vedea decizia editorilor acestei enciclopedii de a capitula in fata online-ului? Pentru ca este, in mod cert, vorba de o capitulare acolo unde alti editori aleg sa tipareasca, pentru un numar redus de oameni, carti care, de ani de zile, nu le mai aduc niciun profit. 
 
Enciclopedia Britannica tine, daca vreti, de traditia tiparului. Nu inseamna nicidecum doar o alta carte care trece in formatul digital, ci un pas pe care doar timpul il va judeca asa cum trebuie. Mai mult decat atat, agitatia produsa in jurul anuntului oficial va influenta, in mod cert, si alti editori sa se grabeasca sa ia aceeasi decizie. 
 
Sa retinem insa ca, acolo unde hartia arde, informatia digitala se sterge iremediabil. Daca o carte inca mai reprezinta un obiect palpabil, ca si un fruct pe care il mancam, informatia digitala va ramane intotdeauna, indiferent de forma sub care se prezinta, un cod format din 0 si 1. 
 
Ultimele editii ale enciclopediei pot fi cumparate de pe pagina oficiala a companiei la pretul de 1.395 dolari exemplarul. Editura a anuntat ca vinde acum inclusiv versiunea DVD a enciclopediei pe care nimic nu o mai deosebeste, din acest moment, de ceea ce a insemnat vreme de mai bine de 240 de ani.
 
Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016