Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Iti pui subordonatii in competitie? Unde ies flacari, cineva se va arde ...

Tags: competitie colegi, competitie in departament, afaceri competitie, afacere competitie

Where there's a flame, someone's bound to get burned ... Iata un vers din cunoscuta piesa a artistei Pink. Si ne place melodia, ne plac si versurile, ne placa si povata din spatele lor. Si fiindca suntem pe MarketingPortal, nu o sa va spun mai multe despre piesa si despre artista. Sunt destule publicatii care va pot furniza aceste informatii.
Eu va pot spune ce se intampla intr-o afacere unde exista vapai, scantei. Destul de des, avem si scantei de genialitate. Ne vine o idee geniala, o punem in aplicare si rezultate exceptionale ies la iveala.

Apoi, sa nu neglijam ca mai sunt si alte scantei pe care nu le ignoram, scantei care nu fac decat sa dea jos pragul de productivitate si reputatia intregii afaceri. Exista numerosi antreprenori care considera ca in cadrul aceluiasi departament, colegii pot fi in competitie. Si competitia ajuta mult, va spun din proprie experienta si din vorbele multor afaceristi de succes din Romania si de peste hotare.

Competitia intr-o companie face minuni de-a dreptul, insa in anumite conditii! Si daca respectam aceste conditii, nimeni nu se va arde!

Dar haideti sa constientizam si cum ne ardem cand suntem in competitie cu oameni de care depindem si care, la randul lor, depind de noi. Atat timp cand munca unuia depinde de munca celuilalt, competitia poate face mult rau. Fiecare are rezultate la sfarsit de luna si este normal, din subconstient, sa ii pui piedica daca se intampla sa ai ocazia si nimeni nu se uita.

Fara nicio urma de amuzament, orice piedica pusa compromite succesul intregului departament si intregii afaceri. X are rezultate catastrofale, Y are rezultate geniale. Per total, cand facem media pe departament, rezultatele sunt catastrofale fata de cele pe care le-am putea obtine cand X si Y comunica deschis, se ajuta unul pe celalalt, nu-si doresc raul, nu isi pun piedica, nu ajung la raca si conflicte inerente oricarei relatii de competitie.

Asa ca una dintre conditiile care ne pastreaza departamentele pe plus, este cea referitoare la bun simt si nimic mai mult. Este nevoie de bun simt si putere de detasare fata de ideea ca esti in competitie cu Y. Iti faci treaba, nu il opresti pe celalalt din treaba sa, te comporti ca un om matur. Dar este greu sa ceri unor oameni in competitie sa nu se comporte ca niste jucatori din tabere adverse.

Este greu sa le ceri sa se bucure cand adversarul sau obtine rezultate bune si sa il ajute ca pe viitor sa dea rezultate si mai bune. Este tare greu si de aici apar si scanteile care pot transforma un departament intr-o scena grotesca, in care combatantii devin, din colegi, adversari care stau la panda si asteapta decaderea celuilalt.

Si numai gandul ca unul ar putea sa decada, ne aduce un sentiment de teama. Daca acest sentiment de competitie va duce la scantei care vor arde ambii colegi? Si chiar daca arde pe unul singur, afacerea tot pierde.

Asa ca este bine sa nu incurajam scanteile intr-un departament. Este bine sa stim cum sa ne facem oamenii sa se ajute reciproc, sa ii motivam sa arate generozitate unul fata de celalalt, sa ii felicitam cand observam ca lucreaza impreuna la un proiect, sa ii rasplatim cand se acopera unul pe celalalt, cand sar toti cu solutii cand unul are nevoie de ajutor.

Sa aveti succes si afaceri cat mai profitabile!


sursa foto: www.sxc.hu
Autor: Maria Nicutar


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016