Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

​Directiva europeana privind drepturile de autor, din nou la dezbateri

Statele membre UE vor incepe saptamana aceasta discutiile pe margina directivei europene privind drepturile de autor din nou, dupa ce articolele 11 si 13 au starnit indignare.
Negocierile au fost blocate luna trecuta, dupa ce statele UE nu au reusit sa treaca peste neintelegeri. Ideea ca si micile companii sa se supuna legii a fost una dintre ele, iar criticii dau vina pe Google si alte companii ca au facut lobby in acest sens. 

Italia, Polonia, Olanda, Suedia, Finlanda, Luxemburg, Malta si Slovacia nu au fost de acord cu aceasta varianta de text.

Comisia Europeana, care a demarat aceasta dezbatere in 2016, a transmis ca modificarea legii va proteja mostenirea culturala a Europei. Directiva poate schimba balanta puterii intre producatorii muzicali, de stiri si film si site-urile dominante care gazduiesc munca lor.

Andrus Ansip, vicepresedinte al Comisiei Europene, a spus ca spera sa ajunga la un acord la discutiile care vor avea loc marti si miercuri.

„Ma bucur sa vad ca tarile din Uniunea Europeana au din nou o voce comuna privind reforma directivei drepturilor de autor... Sper ca saptamana viitoare sa se ajunga la un acord final. Europenii merita o lege a drepturilor de autor potrivita pentru era digitala: este buna pentru creatori, platforme si pentru utilizatorii de internet obisnuiti”, a scris el pe Twitter vineri noapte.

Intr-un comunicat comun, European Magazine Media Association, European Newspaper Publishers’ Association, European Publishers Council si News Media Europe, grupuri care fac lobby pentru modificarea legii, au transmis ca ar trebui facut mai mult pentru a fi protejate drepturile.

„Va duce totusi la incertitudini din punct de vedere legal pentru producatorii de stiri, pentru ca nu protejeaza suficient de clar folosirea continutului de catre agregatorii de stiri si motoarele de cautare”, citeaza Reuters.

Ministrul Culturii si Identitatii Nationale, Valer-Daniel Breaz, a transmis sambata intr-un comunicat: „Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene si-a propus sa finalizeze dosarul referitor la Directiva privind Dreptul de autor in Piata Unica Digitala. Solutia noastra de compromis a tinut cont de interesele detinatorilor de drepturi, de necesitatea asigurarii competitivitatii economice a Uniunii Europene, precum si de accesul cetatenilor europeni la continut cultural de inalta calitate. Am obtinut aseara un rezultat pozitiv si va ramane in continuare o prioritate a Presedintiei Romaniei ca artistii, toti creatorii de continut si cetatenii europeni sa beneficieze pe deplin de avantajele Pietei Unice Digitale”.

Cel mai disputat este articolul 11 - care prevede ca ziarele, revistele si agentiile de presa sa fie platite de companiile de internet precum Google si Microsoft Corp. care publica extrase din munca acestora. Un alt articol care a starnit controverse este al 13-lea - care cere platformelor ca YouTube si Instagram sa instaleze filtre care sa blocheze incarcarea de catre utilizatori a materialelor care se supun drepturilor de autor, fiindu-le solicitata incheierea unui acord cu detinatorii drepturilor pentru muzica si filme.

Julia Reda, europarlamentar din partea Partidului Piratilor din Germania, impotriva adoptarii acestei directive, a declarat in noiembrie 2018 pentru News.ro ca sustine interesele europenilor utilizatori de internet si ca drepturile fundamentale si startup-urile online risca sa sfarseasca prin a fi victime colaterale in aceasta lupta.

„Ar fi gresit sa spunem «creatorii sunt in favoarea Directivei». Marcile si publisherii da, dar multi creatori individuali, precum youtuberii sunt impotriva ei. Articolele 11 si 13 ameninta sa limiteze functionalitatea de baza a internetului pe care ne bazam pentru a ne exprima online: link-uri si incarcari. Daca aceste articole devin lege, asa cum a fost propus, utilizatorii vor da frecvent peste erori precum «Ceea ce ai incarcat a fost sters pentru ca ar putea contine continut protejat de drepturi de autor» sau «Reteaua ta de socializare nu detine licenta pentru a-ti permite sa impartasesti acest link al unei stiri»”, a declarat Julia Reda pentru News.ro.

Pe 12 septembrie, Parlamentul European a votat in favoarea Directivei Drepturilor de Autor, cu un avantaj de aproximativ 200 de voturi.
Autor: Florin P. Amariei


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016