Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce programe de finantare ofera UE pentru antreprenori?

Tags: fonduri europene, finantare ue, antreprenor

Daca ai deja o afacere sau vrei sa-ti transformi ideea in business, sigur ai cautat tot felul de optiuni care sa-ti ofere capitalul de care ai nevoie la inceput. Nu este o surpriza faptul ca UE are numeroase programe prin care ajuta atat afacerile mici - precum IMM-urile, cat si Start-up-urile sa se dezvolte.
Dar aceste fonduri nu se obtin mereu foarte simplu. Ca sa te incadrezi la un anumit tip de proiect trebuie ca afacerea ta sa se incadreze in criteriile de  eligibilitate. In articolul ce urmeaza vom vorbi despre ce programe sunt finantate de UE, cum poti aplica si ce criterii trebuie sa indeplinesti pentru a primi finantare. 

Ce se poate finanta cu fonduri europene? 

Tara noastra distribuie fondurile europene in 8 directii principale. Pe scurt, sunt vizate urmatoarele domenii:

- Resurse umane
- Competitivitate
- Infrastructura
- Dezvoltare regionala 
- Dezvoltare rurala
- Pescuit
- Capacitate administrativa
- Asistenta tehnica 

Finantarile pentru sectoarele respective au fost oferite de catre Uniunea Europeana Romaniei, in urma unui Program Operational. Ce este acesta? Este un plan detaliat pe care un stat membru il prezinta spre aprobare, in care este clar stabilit modul prin care vor fi folositi banii europeni intr-o anumita perioada de programe. 

Cine beneficiaza de finantare ?

Orice cetatean UE poate aplica pentru proiecte europene 2022. In functie de natura activitatii pe care iti propui sa o desfasori sau pe care o desfasori deja, poti avea acces la diverse programe de finantare (precum cele mentionate mai sus). 

Totusi, e important sa retii ca pentru fiecare program de finantare sau cerere de proiect se stabilesc criterii specifice. De exemplu, in cazul granturilor, daca propunerea ta este eligibila procesul de selectie, incepe cu o evaluare a expertilor independenti. Acestia iti vor analiza proiectul si il vor nota pe baza criteriilor de selectie si atribuire. 

Iata, asadar, cele mai populare categorii de beneficiari pentru fondurile europene:

- Tinerii cu varste intre 13 si 31 de ani. UE ofera tinerilor posibilitatea de a studia sau de a lucra in strainatate. Acest tip de fonduri pot fi accesate si de persoanele care lucreaza cu tinerii. 

- Cercetatorii. Principalul proiect adresat cercetarii si inovariieste Orizont Europa. Atat persoanele fizice, cat si organizatiile pot accesa acest program in vederea cercetarii din diferite domenii. 

- Agricultorii. Daca ai in administratie cateva terenuri sau te ocupi cu agricultura, poti obtine plati directe in cadrul politicii agricole comune. 

- Intreprinderile. In fiecare an, UE sprijina peste 200 000 de intreprinderi. Poti obtine finantare indiferent de ce tip de companie conduci (start-up, microintreprindere, intreprindere mica si mijlocie sau intreprindere mare). 

Retine, totusi, ca UE pune un accent mai mare pe microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri). 

- ONG-urile. Orice oraganizatie non-profit sau nonguvernamentala a societatii civile este eligibila pentru finantarea UE in cazul in care domeniul de activitate este legat de politice UE.

 3 pasi simpli pentru a aplica 

Ca sa nu pierzi timp in procesul de obtinere a fondurilor europene, dar si sa fii cat mai sigur ca cererea ta va fi aprobata, tine cont de urmatorii pasi:

- Vezi daca ideea ta corespunde cu obiectivul programului care iti poate finanta proiectul la care te-ai gandit;

- Completeaza cererea de finantare pana la data mentionata in apelul de proiecte. Ai in vedere ca obtinerea unei finantari depinde cel mai mult de corectitudinea si calitatea proiectului. Acesta trebuie sa respecte in totalitate conditiile din ghidul solicitantului;. 

- Cererea se va depune online. Conecteaza-te si alege apelul de proiecte din programul operational in care se incadreaza ideea ta. Apoi, parcurge ghidul solicitantului si furnizeaza informatiile care iti sunt solicitate. 


Inceperea unei noi afaceri este o provocare. Partea buna este ca poti obtine capitalul necesar sa o aduci la viata prin intermediul fondurilor europene. Pentru asta este necesar ca ideea ta sa se incadreze intr-unul dintre programele de finantare, iar proiectul sa fie convingator. Asadar, realizat cu atentie si sa corespunda criteriilor de selectie. In cazul in care nu vrei sa te ocupi personal de el, poti apela la un consultant. 



Sursa foto: unsplash.com 
Autor: MarketingPortal.ro


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016