Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Antitrust: Comisia Europeana vs. Google

Comisia Europeana a prezentat joi, 14 iulie, doua noi comunicari cu obiectii companiei Google pentru abuz de pozitie dominanta pe piata. Prima dintre ele se refera la faptul ca Google favorizeaza sistematic, la afisarea rezultatelor unei cautari, propriul serviciu de comparare a produselor. Iar cea de-a doua arata ca afisarea anunturilor publicitare generate de motoarele de cautare concurente este limitata artificiala in paginile de internet ale partilor terte.
   
Antitrust: Comisia Europeana vs. Google
   
Comisarul european Margrethe Vestager, responsabil pentru concurenta, a declarat: „Google are acum posibilitatea sa raspunda la preocuparile noastre. Voi analiza cu atentie argumentele sale inainte de a decide etapele viitoare in ambele cazuri. insa, daca investigatiile noastre ajung la concluzia ca Google a incalcat normele antitrust ale UE, Comisia are datoria de a actiona pentru a proteja consumatorii europeni si concurenta loiala pe pietele europene."
    
In cazul serviciului de comparare a produselor, este a doua comunicare prezentata companiei Google, cea precedenta datand din aprilie 2015. Comisia a efectuat investigatii suplimentare, adunand o serie ampla de date si elemente de proba, conform carora comportamentul companiei Google a condus la slabirea sau chiar marginalizarea concurentei din partea principalilor sai rivali. Google si compania-mama Alphabet au la dispozitie 8 saptamani pentru a transmite un raspuns.

Comunicarea care se refera la restrictiile privind afisarea anunturilor publicitare arata ca aceste practici i-au permis companiei Google sa isi protejeze pozitia dominanta pe piata publicitatii prin motoare de cautare. Google si compania-mama Alphabet au la dispozitie 10 saptamani pentru a raspunde comunicarii.
    

Context

Comisia considera ca Google detine o pozitie dominanta, avand o cota de piata de peste 90%, in ceea ce priveste furnizarea de servicii de cautare generala pe internet. Cu o cota de piata de 80%, ea detine o pozitie dominanta si in ce priveste plasarea anunturilor publicitare generate de motoare de cautare pe site-urile web ale partilor terte. Ocuparea unei pozitii dominante nu reprezinta, in sine, o problema din punct de vedere al normelor UE in materie de concurenta. Cu toate acestea, companiile care detin pozitii dominante au responsabilitatea de a nu abuza de propria pozitie pentru a restrictiona concurenta pe piata respectiva sau pe pietele adiacente.

Trimiterea unei comunicari (suplimentare sau nu) cu obiectii nu aduce atingere rezultatului unei investigatii, intrucat Comisia ia o decizie finala numai dupa ce partile si-au exercitat drepturile la aparare. Nu exista niciun termen legal care trebuie respectat de serviciile Comisiei pentru finalizarea investigatiilor antitrust in cazurile de practici anticoncurentiale. Durata unei investigatii antitrust depinde de o serie de factori, printre care se numara complexitatea cazului, masura in care compania in cauza coopereaza cu Comisia si exercitarea dreptului la aparare.
 
Comunicarile mentionate mai sus sunt independente de investigatia antitrust in curs a Comisiei privind sistemul de operare Android si anumite aplicatii mobile.
 
Mai multe informatii sunt disponibile pe pagina de internet dedicata politicii din domeniul concurentei, in registrul public al cazurilor, la numarul de caz 39740 (serviciul Google de comparare a produselor) si 40411 (Google AdSense).

Sursa: Comisia Europeana
 
Autor: Stefan Matei


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016