Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afla cum sa iti petreci timpul pentru a fi fericit

Tags: mod de viata, activitati potrivite, cheia fericirii, prieteni si familie

Modul in care iti petreci timpul poate fi cheia catre fericire. Acest subiect a reprezentat tema de cercetare a celor de la organizatia ScienceDirect si a fost investigat de catre psihologiiJennifer L. Aaker si Melanie Rudd, care sunt reprezentanti ai Scolii de Business din Stanfornd.
In urma cercetatorilor efectuate, psihologii au ajuns la concluzia ca sunt anumite actiuni care ne influenteaza starea de spirit si produc sentimentul de fericire. De asemenea, anturajul reprezinta un element crucial in gasirea fericirii.
 
Iata cele cinci principii identificate de specialisti:
 
1. Petrece-ti timpul cu persoanele potrivite
 
Oamenii care aleg sa isi petreaca timpul liber impreuna cu alte persoane tind sa fie mai fericiti, insa este foarte important in compania cui alegi sa stai.
 
Partenerii cu care interactionezi cel mai bine sunt de obicei membrii familiei, prietenii si alte persoane apropiate tie. Alaturi de acestia poti atinge un nivel maximum de fericire, pe cand alaturi de sefi si de colegii de la munca, nu. Avand in vedere ca astazi, oamenii petrec foarte mult timp la serviciu ar trebui sa incerce sa lege prietenii si cu colegii, astfel incat relatia lor sa avanseze de la una de colegialitate  la una de prietenie.
 
 
2. Petrece-ti timpul facand activitatile potrivite
 
Ceea ce faci in timpul liber este crucial in determinarea fericirii tale. Lucrul in continuu se pare ca ii face pe oameni sa se simta mai putin fericiti, in timp ce socializarea este una dintre activitatile care asigura un nivel de fericire destul de ridicat. Este foarte util sa iti faci un plan al activitatilor pe care vrei sa le intreprinzi. Pur si simplu, pune-ti urmatoarea intrebare: Oare ceea ce fac acum va fi mai valoros in timp?
 
Acest lucru te va putea ajuta sa descoperi activitatile care te fac sa te simti cu adevarat fericit. Mai mult decat atat, este foarte important sa iti adresezi intrebarea corecta, deoarece intrebarea de mai sus este mult diferita fata de urmatoarea: ce este bine pentru mine pentru o perioada mai lunga de timp? sau ce imi va aduce fericirea pentru o perioada mai lunga de timp? Aceste ultime intrebari pot cauza o vina morala sau pot da nastere chiar unei dileme. 
 
3. Bucura-te de experienta, fara sa-ti irosesti timpul
 
De multe ori se intampla doar sa te gandesti la activitatile care te fac fericit si pur si simplu incepi sa te simti mai bine. Portiunea din creier cu ajutorul careia putem simti sentimentele, se activeaza atunci cand ne gandim la ceva placut, cum ar fi momentul in care bem bautura preferata sau conducem masina sport favorita. De fapt, de multe ori, creierul aticipeaza recompensa si astfel omul simte senzatia de fericire la un nivel mai inalt decat daca ar primi cu adevarat recompensa.
 
4. Fa-ti timp
 
Din moment ce timpul a devenit o problema pentru toti, ar trebui sa actionezi dupa urmatoare deviza: "Aici si acum!" Fapul ca te gandesti la prezent incetineste treceprea timpului perceput si iti permite sa nu te mai simti intr-o continua alerta. Efecte similare se pot obseva si atunci cand oamenii respira pur si simplu sau cand respira profund. Faptul ca o persoana are controlul asupra timpului sau liber s-a dovedit ca are un impact impresionant asupra nivelului de fericire pe care il simte."
 
5. Fii atent! fericirea este schimbatoare
 
Fericirea este influentata de o multime de factori, precum : cultura, timpul si poate cel mai important de varsta. De exemplu, oamenii tineri percep fericirea ca fiind echivalenta cu distractia si entuziasmul, pe cand cei mai in varsta percep acest sentiment ca pe unul pasnic.
Nivelul de fericire variaza in functie de interactiunile si schimbarile sociale din viata unui om. Pe masura ce inainteaza in varsta, valoarea timpului petreceut cu persoane noi si necunoscute scade, in timp ce valoare timpului petrecut cu persoane apropiate si din familie creste.
 
 
Autor: Ana Tudor


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.

Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 1 comentarii

Complete Escape 07-Sep-2015 14:24:51
Un material minunat despre timp liber. Pentru toti doritorii de distractie si evadare va asteptam pe http://www.complete.ro sau pe pagina noastra de facebook https://www.facebook.com/CompleteEscape. Puteti castiga invitatii la film sau carti.Va dorim evadari placute!

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016