Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Linia subtire dintre geniu si nebunie: 4 genii nebune din istorie

Tags: genii nebune, tulburari psihice, tulburare bipolara, beethoven, van gogh, isaac newton, edgar allan poe

Exista o legatura intre geniu si nebunie? Se pare ca multe din personalitatile importante care au revolutionat lumea, asa cum o cunoastem azi, au suferit de diverse boli psihice.
Specialistii sustin ca o mare parte a personalitatilor creative (poeti, compozitori, muzicieni, pictori si artisti) au suferit de tulburare bipolara, o boala psihica caracterizata de schimbari bruste ale starii de dispozitie si episoade de depresie severa.

In continuare, va prezentam patru genii care au suferit de aceasta boala.
 
1. Vincent van Gogh (1853 – 1890)



Unul dintre cei mai mari pictori ai lumii, Van Gogh a avut parte de o viata tumultoasa. Toata lumea stie ca acesta si-a retezat singur o parte a urechii si si-a sfarsit viata in mod tragic, sinucigandu-se. Unii specialisti sustin ca acesta suferea si el de aceeasi tulburare bipolara.
 
2. Edgar Allan Poe (1809 - 1849)



Scriitorul Edgar Allan Poe, cunoscut pentru apetitul sau pentru morbid, a fost un impatimit al alcoolului si din scrisorile sale reiese faptul ca se lupta cu gandurile sinucigase. Acesta a incetat din viata la 40 de ani, circumstantele mortii fiind inca neelucidate. In baza celor relatate in scrisorile sale, se crede astazi ca si acesta a suferit de tulburare bipolara. O astfel de creativitate cum a fost cea a lui Poe poate izvori doar din stari maniacale.
 
3. Ludwig van Beethoven (1770 – 1827)



Beethoven nu a avut o viata usoara. A fost crescut de un tata abuziv si alcoolic, iar bataile acestuia i-au cauzat cel mai probabil surzirea. Din scrisorile pe care acesta le trimitea fratilor sai, reiese ca cochetase de multe ori cu gandul sinuciderii, iar specialistii il incadreaza si pe acesta in randul geniilor care au suferit de tulburare bipolara. In ciuda tendintelor accentuate spre depresie, acesta a avut parte de numeroase perioade de intensitate maxima, lucru obisnuit in cazul celor care sufera de aceasta tulburare.
 
4. Sir Isaac Newton (1642 – 1727)



Cel care a adus numeroase contributii in domeniul fizicii si mecanicii si a fost cunoscut drept unul din cei mai mari ganditori, suferea de asemenea de tendinte psihotice si schimbari bruste de dispozitie. Cei mai multi specialisti sunt de parere ca si Sir Isaac Newton suferea de aceeasi tulburare bipolara, dar si de schizofrenie. Aceste tulburari psihice s-au datorat experientelor traumatice din copilarie.

Sursa: HowStuffWorks
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.23 din 5 - 15 voturi.

Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016