Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Organizarea activitatilor casnice este influentata de nivelul studiilor

Tags: activitati casnice, nivel studii, deosebiri femei barbati, ingrijirea gospodariei

Femeile petrec in fiecare zi peste patru ore in bucatarie, pentru pregatirea mesei, spalatul vaselor, curatenie si alte treburi casnice, in timp ce majoritatea barbatilor aloca acestor activitati doar doar ore.
Un studiu realizat de cercetatorii Institutului National de Statistica arata ca femeile aloca un timp de doua ori mai mare activitatilor casnice, spre deosebire de barbati.

Cel mai putin timp pentru ingrijirea gospodariei si familiei il aloca elevii si studentii (1:03 ore), dar si patronii (1:40 ore).

Persoanele cu un nivel de instruire superior se ingrijesc de gospodarie, in medie, 2:48 ore zilnic, cu 31 de minute mai putin fata de cele cu studii medii. Cei care au absolvit cel mult gimnaziul petrec cu activitati casnice 3:22 ore zilnic.

Persoanele necasatorite consuma cel mai putin timp pentru activitatile casnice, 1:41 ore in medie pe zi, comparativ cu cei cu alte stari civile si in special cu vaduvele (4:17 ore).

Locuitorii de la sate petrec zilnic cu 40 de minute mai mult in activitatile casnice decat cei de la oras.

Timpul alocat activitatilor casnice reprezinta mai mult de jumatate din timpul dedicat muncii, educatiei, ingrijirii gospodariei si familiei, si calatoriilor (de 3:17 ore fata de totalul de 6:43 ore).

Din totalul de 3:17 ore pentru treburi casnice, cel mai mult timp (1:13 ore) consuma gestionare alimentelor, care include toate activitatile legate de pregatirea hranei, inclusiv asezarea mesei, spalatul vaselor, precum si pregatirea alimentelor pentru un consum ulterior (prin conservare, congelare etc.).

Exista diferente mari intre sexe, femeile alocand in medie 2:01 ore zilnic, fata de barbati, care se implica doar 21 de minute. Femeile de 45-64 ani petrec cel mai mult timp cu aceste activitati, de 2:33 ore.

Romanii beneficiaza intr-o zi de peste 5:06 ore pentru timpul liber propriu-zis. Barbatii sunt avantajati, ei avand mai mult timp liber decat femeile: 5:35 ore, fata de 4:40 ore, conform rezultatelor studiului Institutului National de Statistica.

Autor: Ana Tudor


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016