Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 mituri care te afecteaza cand ai de luat decizii

Tags: luarea deciziilor, mituri religioase, mituri economice

Potrivit lui Betty Sue Flowers, directorul Lyndon Baines Jonhnson Library si profesor la Universitatea din Texas, exista cinci mituri care ne afecteaza atunci cand luam o decizie. Un studiu recent al lui Flowers, bazat pe strategie si afaceri, a fost foarte apreciat de catre cei de la Scoala de afaceri Oxford, incat cei de acolo au ajuns la concluzia ca aceste mituri au stat la baza apartitiei crizei financiare mondiale.
Ceea ce face ca aceste mituri sa fie si mai convingatoare este faptul ca ele reprezinta puncte de vedere bine moderate, care pot duce la conflicte, paralizie sau decizii proaste duse la extrem.
 
Iata cele cinci  mituri si aspectele care le fac sa fie problematice:
 
1. Mitul economic
 
Dezvoltarea este unicul si adevaratul scop. Problema la care duce aceasta dorinta de dezvoltare este faptul ca oamenii care doresc sa se realizeze nu se concentreaza decat pe o singura "masuratoare" a succesului si de cele mai multe ori aceasta este reprezentata de profit sau de dimensiunea pietei. Toata lumea incearca sa isi mareasca profitul, pentru ca astfel considera ca pot avea succes, insa de cele mai multe ori in schimbul inregistrarii unui succes compania sau afacerea respectiva poate ajunge la faliment.  Acest mit economic reprezinta una din cauzele crizei financiare in care se afla lumea in ziua de astazi.
 
2. Mitul eroic
 
Se crede ca orice situatie are un castigator si un invins. Aceasta idee ii face pe oameni mai vulnerabili in situatia in care sunt dispusi sa piarda ceva. Mai mult decat atat, in astfel de situatii oamenii pot fi influentati de o astfel de atitudine atunci cand iau o decizie.
 
3. Mitul ecologic
 
Indiferent ce cariera iti alegi trebuie sa pui sanatatea sistemului inainte de toate. Se pare ca orice are nevoie de acest lucru, cu toate ca acest proces poate fi unul incet si costisitor. Mai mult decat atat, starea de sanatate a sistemului este considerata atat de importanta incat a devenit o prioritate chiar si in detrimentul bunul simt.
 
4. Mitul religios
 
Nu orice religie, insa, in general, o credinta ideologica este sustinuta de fervoarea religioasa. Se considera ca o credinta poate colora viziunea asupra lumii intregi, insa poate de asemenea dauna procesului de luare a deciziilor. Toate punctele de vedere care sunt in contradictoriu cu credinta sunt considerrate periculoase.
 
5. Mitul stiintific
 
Acest mit se bazeaza pe faptul ca mereu exista o soluie optima bazata pe un motiv anume. De asemenea, mitul pune mai mult accent pe aspectul empiric al vietii umane.

 
Autor: Ana Tudor


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016