Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Europa Creativa. Peste 250.000 artisti vor primi finantare

Tags: management si marketing, europa creativa, proiect aprobat, cultura, media, finantare artisti

Cultura, cinematografia, televiziunea, muzica, literatura, artele spectacolului, patrimoniul si sectoarele conexe din Europa vor beneficia de mai mult sprijin in cadrul noului program al Comisiei Europene "Europa Creativa", aprobat de Parlamentul European. Avand un buget de 1,46 miliarde euro1pentru urmatorii sapte ani - ceea ce inseamna cu 9% peste nivelurile actuale - programul va stimula sectoarele culturale si creative, care reprezinta o sursa majora de locuri de munca si de crestere economica.

"Europa Creativa" va oferi finantare pentru cel putin 250.000 de artisti si de profesionisti din domeniul culturii, 2.000 de cinematografe, 800 de filme si 4.500 de traduceri de carti. De asemenea, programul va lansa un nou mecanism de garantare financiara care va permite intreprinderilor mici din domeniul culturii si creatiei sa obtina credite bancare in valoare de pana la 750 de milioane euro.

"Europa Creativa": cine sunt beneficiarii?

    "250.000 de artisti si de profesionisti din domeniul culturii si activitatea acestora, facilitandu-le accesul la noi categorii de public dincolo de granitele propriilor tari;
    Peste 800 de filme europene vor primi sprijin pentru distributie, pentru a putea fi vazute in intreaga Europa si in toata lumea;
    Cel putin 2.000 de cinematografe europene vor beneficia de finantare, cu conditia ca cel putin 50% dintre filmele pe care le difuzeaza sa fie europene;
    Peste 4.500 de carti si alte opere literare vor beneficia de sprijin pentru traducere, ceea ce le va permite autorilor sa patrunda pe piete noi, iar cititorilor sa se bucure de carti in limba lor materna;
    Mii de organizatii si de profesionisti din domeniul culturii si al audiovizualului vor beneficia de formare profesionala pentru a dobandi competente noi si pentru a-si consolida capacitatea de a lucra pe plan international.
    Sectorul culturii si cel al creatiei din Europa reprezinta pana la 4,5% din PIB-ul UE si ofera locuri de munca unui numar de peste 8 milioane de persoane. "Europa Creativa" va ajuta aceste sectoare sa contribuie si mai mult la economia europeana, prin valorificarea oportunitatilor create de globalizare si de digitalizare, sa poata reactiona la provocari precum fragmentarea pietei si dificultatile legate de accesul la finantare, precum si sa contribuie la o mai buna elaborare a politicilor facilitand schimbul de know-how si de experienta.

"Europa Creativa" se bazeaza pe experienta si pe succesul programelor Cultura si MEDIA care au sprijinit sectorul cultural si cel al audiovizualului timp de peste 20 de ani. Noul program include un subprogram "Cultura", destinat sa sprijine artele spectacolului, artele plastice, patrimoniul si alte sectoare, precum si un subprogram MEDIA, care va finanta cinematografia si sectorul audiovizualului. O noua componenta transsectoriala va sprijini cooperarea in materie de politici, masurile transversale si noul mecanism de garantare financiara, care va deveni functional incepand din 2016.

Capitalele europene ale culturii, Marca patrimoniului european, Zilele patrimoniului european si cele cinci premii europene (Premiul UE pentru patrimoniul cultural/Premiile Europa Nostra, Premiul UE pentru arhitectura contemporana, Premiul UE pentru literatura, premiile "European Border Breakers" si premiul MEDIA) vor fi si ele sprijinite de programul "Europa Creativa".

Cel putin 56% din bugetul programului va fi alocat subprogramului MEDIA si cel putin 31% subprogramului Cultura. Aceasta situatie reflecta in mare parte raportul actual dintre fondurile primite de cele doua sectoare. Maximum 13% din buget va fi alocat componentei transsectoriale, suma care include mai ales sprijin pentru "birourile Europa Creativa" din fiecare tara participanta pentru a-i consilia pe potentialii beneficiari. Aproximativ 60 de milioane euro se aloca pentru cooperarea in materie de politici, pentru incurajarea abordarilor inovatoare privind formarea publicului si pentru sprijinirea unor noi modele de afaceri.


Sursa: Parlamentul European
Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016