Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stii care sunt semnificatiile ascunse ale folosirii spatiului de lucru?

Tags: distante interpersonala, organizarea biroului, spatiu fix, semifix, spatiul informal, distanta sociala

Cum arata spatiul tau de lucru? Ai biroul tau sau lucrezi intr-un open space? Cum sunt repartizate birourile in compania ta? Stiai ca modul de amplasare spune ceva atat despre ierarhia dintr-o organizatie, cat si despre relatiile interpersonale din acel spatiu?


Iata, pe scurt, care sunt trasaturile si mesajele ascunse pe care le transmite spatiul de lucru in functie de modul in care este organizat:

Spatiul fix - De obicei, un spatiu delimitat fix (camera, pereti despartitori, ferestre) transmite mesajul ca persoana care ocupa acest birou detine un statut privilegiat. In plus, cu cat sunt mai multe usi de deschis pentru a ajunge la respectivul birou, cu atat persoana este situata la un nivel ierarhic mai inalt.



Spatiul semifix -  Acest spatiu presupune existenta unor obiecte de mobilier care pot fi deplasate astfel incat sa comunice un anumit mesaj. Astfel, un scaun in fata biroului conditioneaza un raport de superioritate intre cel din spatele biroului si cel asezat pe scaunul din fata. Insa un scaun situat in partea laterala a biroului invita la o discutie ca intre prieteni.


Spatiul informal - Denumirea aceasta trimite la distantele interpersonale care se impart in patru categorii:

1. Distanta publica (peste 3,60 m): cea mai mare distanta la care oamenii pot comunica eficient fata in fata. Este distanta ideala cand vorbiti unui grup de persoane.

2. Distanta sociala  (1,22 - 3,60 m): cele mai multe negocieri au loc la aceasta distanta intre parti. Este, totodata, si distanta pastrata fata de necunoscuti.

3. Distanta personala    (46 cm - 1,22 m): este de obicei rezervata unor prieteni buni.

4. Distanta intima (15 cm - 46 cm): accesul in aceasta zona e permis doar celor mai apropiati prieteni.


Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016