Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

7 principii de viata oferite de Mark Twain

Tags: mark twain, invataturi, principii de viata, citate celebre, dezvoltare personala

"Prieteni buni, carti bune si o constiinta adormita: aceasta este viata ideala", "Caracterul unui om este dezvaluit de adjectivele pe care le foloseste intr-o conversatie" sau "O persoana care nu vrea sa citeasca nu are niciun avantaj in fata uneia care nu stie sa citeasca". Mark Twain, cunoscutul scriitor, satirist si umorist american ne-a lasat multe invataturi intelepte, iar urmatoarele 7 principii vin sa demonstreze acest lucru.
1. Accepta-te pe tine insuti

„Un om nu se poate simti confortabil fara propria lui aprobare.”
 
Daca tu nu te accepti pe tine insuti, atunci nu ai cum sa te simti bine in propria piele. Doar atunci cand te accepti asa cum esti, cu bune si rele, poti fi cu adevarat relaxat si liber. Neacceptarea propriului comportament si a propriilor actiuni ne impiedica sa ne dezvoltam pe plan personal. Vom avea intotdeauna de infruntat o rezistenta interioara. Poate ca iti impui singur anumite limite sau nu consideri ca meriti anumite lucruri. Este important sa te accepti pe tine insuti si sa iti permiti sa evoluezi. Nu cauta aprobarea celorlalti.
 

2. Inveseleste-te

„Umorul este cea mai mare binecuvantare a omenirii:”
„In fata asaltului rasului, nimic nu poate rezista.”
 
Umorul poate schimba orice situatie mohorata intr-una amuzanta. Iti poate schimba starea de spirit oricand si oriunde te-ai afla. Atunci cand esti binedispus, poti lucra mai eficient si te eliberezi de emotiile si gandurile negative. Cand esti relaxat, cu zambetul pe buze, nimic nu mai este imposibil si poti gasi solutii pentru orice problema ivita.
 

3. Renunta la manie

„Mania este un acid care deterioreaza mult mai mult vasul in care este tinut decat lucrurile peste care este varsat.”
 
Atunci cand ne maniem, ne irosim energia in mod inutil. Situatiile pot scapa de sub control si ne facem mai mult rau noua insine decat celor asupra carora ne indreptam furia. In loc sa ne maniem, este preferabil sa analizam situatia la rece si sa purtam o discutie calma cu persoana respectiva. Rezolvarea oricarui conflict presupune mult calm si multa rabdare.
 

4. Limitele exista doar in mintea ta

„Varsta este o lupta intre minte si materie. Daca nu te superi, nu conteaza.”
 
Majoritatea limitelor exista doar in mintea noastra. Ne impunem singuri anumite limite deoarece ne pasa mai mult de ce vor spune ceilalti si consideram ca nu suntem suficienti de buni. De multe ori, interpretam gresit reactiile celorlalti, de vina fiind chiar gandurile noastre negative si temerile noastre.
 

5. Nu mai considera ca ti se cuvine totul

„Nu mai considera ca lumea iti datoreaza ceva. Lumea nu iti datoreaza nimic. Exista inaintea ta.”
 
Cand suntem mici, parintii ne ofera tot ce avem nevoie. Pe masura ce crestem, este posibil sa ramanem cu sentimentul ca anumite lucruri ni se cuvin, ca si cum universul este obligat sa ne ofere anumite lucruri sau ne datoreaza anumite lucruri. Acest mod de gandire da nastere doar frustrarilor si furiei. Lumea nu ne datoreaza nimic, iar daca avem astfel de asteptari, ne expunem doar dezamagirilor. Pe de alta parte, atunci cand realizam acest adevar, devenim intr-adevar liberi. De-abia atunci realizam ca noi suntem cei care ne hotaram destinul si ne modelam viata. Totul depinde de ceea ce suntem noi dispusi sa facem. Nu te astepta sa primesti lucrurile deja facute si nu considera ca lumea iti datoreaza ceva. Tu esti responsabil de propria fericire, nimeni altcineva.
 

6. In viata, fa ceea ce iti place

„Peste 20 de ani vei fi mai dezamagit de lucrurile pe care nu le-ai facut decat de lucrurile pe care le-ai facut. Asadar, ridica ancora. Carmeste vasul departe de portul sigur. Prinde vantul care sa umfle panzele. Exploreaza. Viseaza. Descopera.”
 
Daca nu faci ceea ce iti place, pentru ce mai traiesti? Nu incerca sa fii pe placul celorlalti. Ia propriile decizii si construieste-ti propria fericire.
 

7. Fa-i pe altii fericiti in loc sa te concentrezi asupra propriei tale fericiri

„Cea mai buna metoda de a te binedispune este sa binedispui pe cineva.”
 
 Daca vrei sa fii cu adevarat fericit, concentreaza-te asupra celorlalti. Atunci cand ajuti pe cineva, chiar si cu o vorba buna, vei fi chiar tu mai fericit. Pozitivismul este contagios.

Sursa: The Positivity Blog
 
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.9 din 5 - 10 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016