Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Picatura de publicitate cianurica

Tags: maia morgenstern, reclama, salvati rosia montana, aur rosia montana, papaya advertising

Stiti, sunt reclame care au capacitatea de a te lasa cu gura cascata, ochii umezi si gandurile ravasite. Iti lasa insa la indemana cuvintele, pentru ca prin ele sa li se duca faima mai departe. Eu insami m-am trezit in fata unei astfel de compozitii publicitare peste care efectiv nu pot asterne tacerea.
Campania aduce in prim plan un subiect vechi si controversat: proiectul minier Rosia Montana, care acum a capatat accente neasteptat de dramatice si neasteptat de profunde, subliniate de prestatia emotionanta a uneia dintre cele mai emblematice figuri ale teatrului si cinematografiei romanesti.

Ceea ce frapeaza la spotul „Salvati Rosia Montana” este simplitatea – nu contine artificii, nici podoabe regizorale  inutile, doar imagini, acorduri si vorbe grele. O lume alb-negru in care pata de culoare este aurul murdar de sange.

Nu cred ca s-ar fi putut face o alegere mai potrivita pentru comunicarea mesajului decat Maia Morgenstern. Putini trebuie sa fie cei care sa nu ii asocieze aproape automat imaginea cu rolul Mariei din celebra pelicula semnata de Mel Gibson, „Patimile lui Hristos”. Din aceasta asociere involunatara cred ca vine forta incredibila a ideilor si trairilor degajate de-a lungul celor 60 de secunde.

Clipul lucreaza cu aceleasi note de dramatism pur, dezgolit de orice accente idilice, cu imagini de o duritate rarisima in peisajul publicitar autohton. Brutalitatea smulgerii podoabelor este atat de expresiva incat te obliga sa deshizi ochii pentru a vedea realitatea, acea realitate in care "un om valoreaza mai mult decat aurul pe care il poarta.”

O reclama ce sfarama preconceptii cladite cu grija pe parcursul celor sase ani in care promotorii proiectului Rosia Montana s-au straduit sa-l faca digerabil. Un mesaj sfredelitor care ramane intr-o suspensie diafana si care ridica din praf mandria. Personala. Nationala.

Totul se incheaga in mod exceptional, coloana sonora cu imaginea si amandoua cu mesajul, a carui forta tragica si acida – precum cianura la care face aluzie – nu are niciun efect in lipsa celorlalte doua elemente. Impactul campaniei este similar insemnarii cu fierul incins, odata expus imaginilor ele iti ramane inscrise pe retina.

Asa incat, efectul imediat si poate cel mai mare atu al campaniei semnate de Papaya Advertisig este ca va sa starni interesul celor dezinteresati, acelor persoane carora doar le-au fluturat pe langa ureche povesti despre Rosia Montana. Iar acest fapt este dovedit deja de cele peste 240.000 vizualizari adunate in 4 zile de la postarea clipului pe YouTube.  

Toate acestea ma fac sa cred ca avem in fata o bijuterie publicitara, care imi pare cu atat mai valoroasa cu cat este realizata pro-bono. Ea nu este rezulatul unui pitch platit cu bani grei, ci a unui efort creativ nascut dintr-un crez puternic si din trairi autentice. Lucru care se vede, se aude, se simte.

Tocmai am asistat la „Noaptea devoratorilor de publicitate”, iar dupa ce-am mancat pe stomacul gol peste 300 de spoturi adunate de prin toate colturile lumii, tot as zice ca aceasta reclama este demna de pus in vitrina publicitatii. Voi ce ziceti?
Autor: Lacramioara Vidru


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 1 comentarii

Anca 19-Iun-2012 13:24:01
Senzational clip! Foarte frumos scris. Felicitari!

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016