Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

​Reforma privind drepturile de autor, votata in Parlamentul European

Europarlamentarii au votat miercuri in favoarea extrem de sensibilei reforme in domeniul drepturilor de autor, obiectul unei batalii fara precedent intre artisti si editori de presa pe de o parte, si gigantii din digital si activisti pentru libertate pe internet pe de alta parte.
Reuniti in plen la Strasbourg, europarlamentarii au aprobat noua versiune a textului respins la 5 iulie, care a creat un nou "drept conex" pentru editorii de presa.

Dintre cei 703 de europarlamentari prezenti, 438 au votat in favoarea textului, 226 impotriva lui si 39 s-au abtinut.

Acest vot deschide astfel calea negocierilor cu Consiliul Uniunii Europene (unde sunt reprezentate cele 28 de state membre, care deja au ajuns la un compromis la 25 mai) si Comisia Europeana, pentru a conveni asupra unui text final.

Dupa ce Comisia Europeana a prezentat la 14 septembrie 2016 proiectul sau de directiva, al carei obiectiv principal este de a moderniza drepturile de autor in epoca revolutiei digitale, discutiile intre europarlamentari au fost complexe si tinta unui lobby intens din toate partile.

Principiul reformei este de a incita platformele, printre care YouTube, detinut de Google, sa remunereze mai bine creatorii de continuturi (articolul 13), dar si sa creeze un nou "drept conex" al drepturilor de autor pentru editorii de presa (articolul 11), care le va permite publicatiilor sau agentiilor de presa sa ceara a fi remunerate in urma reutilizarii online a productiei lor.

Discutiile in spatele usilor inchise ar putea incepe intre reprezentanti ai Parlamentului European, ai Consiliului si ai Comisiei, tratative denumite 'trilog' in jargonul UE. Ele ar putea dura mai multe luni inainte de a duce la text de compromis intre colegislatori si executivul european. Acest text ar urma sa fie supus din nou votului in Parlamentul European. 
Autor: Florin P. Amariei


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016