Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tehnici de manipulare de care sa te feresti

Tags: tehnici de manipulare, invinovatire, piciorul in usa, victime, persoane malitioase, manipulator

Oamenii sunt uneori extrem de usor de manipulat, iar anumite persoane rau-intentionate pot profita de vulnerabilitatile noastre. Vom analiza mai jos cateva din cele mai des utilizate tehnici de manipulare din viata de zi cu zi. Este important sa depistam din timp orice astfel de incercari pentru a nu cadea victime manipularii.
1. Tehnica „Frica si eliberare”

Aceasta tehnica de manipulare este extrem de malitioasa deoarece se foloseste de emotiile oamenilor. In acest caz, manipulatorul produce mai intai o situatie extrem de stresanta, chiar infricosatoare, iar apoi elibereaza persoana respectiva de acel stres. Dupa aceasta schimbare brusca, victima este mult mai putin dispusa sa ia decizii rationale si mai dispusa sa raspunda in mod pozitiv diferitelor propuneri initiate de manipulator.
 
Exemplu: Intr-un mall, cumparatorii erau speriati de un strain care venea pe la spate si le atingea umarul. Cand se intorceau, acestia isi dadeau seama ca „atacatorul” era de fapt un om nevazator care vroia doar sa afle cat este ceasul. Dupa aceea, o alta persoana, respectiv cel care il ajuta pe asa-zisul barbat nevazator, intreba victimele daca doresc sa cumpere vederi pentru sustinerea unei cauze nobile. Cei care fusesera speriati de barbatul nevazator erau mult mai dispusi sa cumpere vederi decat cei care nu fusesera manipulati in acest fel.
 
Aceasta tehnica de manipulare este des intalnita in viata de zi cu zi: seful care iti sugereaza mai intai ca este posibil sa iti pierzi jobul, apoi te roaga sa lucrezi peste program, sau agentul de asigurari care iti prezinta mai intai niste scenarii apocaliptice pentru ca apoi sa fii mult mai dispus sa apelezi la serviciile sale.
 
2. Tehnica invinovatirii
 
Aceasta tehnica de manipulare este extrem de des intalnita si de simpla: un individ A ofera unui individ B o recompensa de ordin psihologic sau material. Apoi, cand individul A ii cere individului B sa ii indeplineasca o cerere, acesta se simte obligat sa accepte.
 
Oamenii obisnuiesc sa isi faca diverse favoruri unii altora, insa, persoanele manipulatoare si agresive pot folosi aceasta tehnica pentru a obtine ceea ce vor de la ceilalti.
 
Exemplu: Un coleg iti aminteste ca te-a ajutat sa scapi dintr-un mare necaz in trecut, iar apoi iti cere sa ii faci o favoare. Sau o persoana careia ii datorezi bani te santajeaza, iar tu esti nevoit sa faci ce ti se cere.
 
3. Tehnica piciorului in usa

Aceasta tehnica de manipulare este pe cat de subtila si simpla, pe atat de malitioasa. Cineva iti solicita o favoare neinsemnata, pentru ca apoi sa iti spuna ce vrea de fapt.
 
Exemplu: un cersetor te intreaba mai intai cat este ceasul, pentru ca apoi sa iti ceara bani. Atunci cand raspunzi afirmativ primei cereri, este mult mai probabil sa raspunzi pozitiv si celei de-a doua solicitari.
 
Cum sa eviti aceste manipulari
Cel mai important este sa fii constient de existenta lor si sa le descoperi la timp, pentru a nu cadea in plasa. Spre exemplu, pentru a nu cadea in capcana primei tehnici de manipulare, va trebui sa fii atent ori de cate ori simti ca iti sunt cauzate emotii negative, iar apoi emotii pozitive. Oamenii sunt mult mai vulnerabili in astfel de momente. Fii atent daca intalnesti formula: „Ceva ingrozitor ti s-ar fi putut intampla, insa nu s-a intamplat. Acum fa asta.”

Sursa: Lifehacker
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.94 din 5 - 8 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 1 comentarii

dragos 24-Oct-2012 10:54:29
foarte bun articolul

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016