Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cele 10 secrete ale mincinosilor iscusiti

Tags: mincinosi iscusiti, minciuna, manipulare, inselat, limbajul corpului, victima

Exista anumite persoane care stiu sa minta si sa manipuleze. Cum se deosebesc acesti mincinosi iscusiti de cei obisnuiti, care nu se pricep atat de bine sa induca in eroare? Specialistii de la Psychology Today au analizat comportamentele mai multor mincinosi iscusiti si au descoperit principalele motive pentru care acestia reusesc sa ii insele cu atata usurinta pe ceilalti.
1. Au un motiv bun
Exista o diferenta enorma intre un mincinos priceput si unul nepriceput. Mincinosul priceput stie ca trebuie sa minta cat mai putin si doar atunci cand are ceva de castigat. Mincinosii patologici nu se pot abtine sa nu minta, astfel ca ajung sa spuna o gramada de minciuni aparent nevinovate doar pentru a acoperi o alta minciuna si pentru a se asigura ca nu sunt prinsi. Insa mincinosii iscusiti sunt cei care nu se obosesc sa minta decat atunci cand o anumita minciuna ii va ajuta in atingerea unui scop bine stabilit.
 
2. Au un plan bine stabilit
Mincinosii iscusiti nu asteapta pana in ultimul moment pentru a-si pune povestea la punct. Conform psihologilor, mincinosii adevarati stabilesc din timp toate detaliile minciunilor lor, iar acest lucru ii ajuta sa para credibili. Este mult mai usor sa prinzi pe cineva cand minte pentru prima oara.
 
3. Spun de fapt un adevar
Cele mai bune minciuni sunt cle care sunt doar pe jumatate minciuni. Adica spui pe jumatate adevarul. Se pare ca mincinosii iscusiti stiu cum sa faca astfel incat sa evite intrebarile ulterioare din partea victimelor.
 
4. Isi cunosc bine victima
Mincinosii iscusiti stiu sa comunice eficient, insa mai stiu ceva: stiu cum patrunda in mintea victimei. Pentru a da nastere unei minciuni credibile, trebuie sa privesti lucrurile din perspectiva victimei. Trebuie sa stii tot ce stie persoana respectiva, sa ii cunosti interesele si modul de gandire.
 
5. Sunt consecventi
Nu este deloc usor sa minti si sa nu fi prins. Trebuie sa ramai consecvent. Asta inseamna sa stapanesti toate detaliile. Multi mincinosi sunt prinsi atunci cand ofera informatii diferite mai multor persoane si modifica minciuna initiala.
 
6. Au sange rece
Majoritatea oamenilor nu stiu sa minta eficient fiindca nu le place sa minta. Sunt macinati de sentimente de frica si vinovatie, iar acest lucru se vede pe fata lor. Vor sa termine cat mai repede cu aceasta activitate neplacuta si se simt usurati cand victima schimba subiectul. Insa mincinosii iscusiti nu arata niciun semn de remuscare sau de rusine fiindca nu simt asa ceva. Le place la nebunie sa ii induca in eroare pe ceilalti. Se pricep sa minta si isi doresc mereu o noua provocare.
 
7. Nu se dau de gol prin gesturi
Mincinosii nepriceputi evita contactul vizual, isi ating fata sau parul, se balbaie si au un comportament ciudat atunci cand mint. Insa cei care se pricep sa minta nu se dau de gol prin gesturi, fiind foarte atenti la limbajul trupului.
 
8. Sunt manipulatori
Atunci cand victima incepe sa suspecteze ceva, un mincinos iscusit va sti cum sa iasa basma curata. Mincinosii iscusiti sunt manipulatori prin definitie. Stiu cum sa distraga atentia victimei si folosesc diverse tehnici de manipulare pentru a obtine rezultatul dorit.
 
9. Contraataca
Majoritatea oamenilor nu se simt confortabil nici cand trebuie sa minta, nici cand trebui sa ii acuze pe altii. Insa un mincinos iscusit raspunde in mod agresiv atunci cand este acuzat de minciuna.
 
10. Se targuiesc
Chiar si cand minciuna este aproape descoperita, mincinosul iscusit poate scapa deoarece stie sa se targuiasca. Asta inseamna ca va incerca sa faca in asa fel incat sa nu fie deloc responsabil pentru minciuna respctiva. Acesta stie ce sa spuna pentru a convinge victima ca nu este vina lui si, astfel, pedeapsa este mult mai blanda sau chiar inexistenta.
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.75 din 5 - 4 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016