Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum gestionam tensiunile provocate de diferentele de varsta dintre angajati

Tags: tensiune angajati, conflicte angajati, conflicte de munca, gestionarea conflictelor

Tensiunile generale dintre angajati sunt comune indiferent de domeniul de activitate al companiei dumneavoastra, insa o componenta specifica a acestora se refera la conflictele generate de diferentele de varsta ale echipei.
Multe cercetari arata ca de-a lungl timpului s-au format diverse stereotipuri ale angajatilor, in functie de varsta acestora, dar si de experienta pe care o au. Multe dintre ele au fost transmise de la o generatie la alta, fara insa a fi dovedite cu exactitate.

De exemplu, in majoritatea companiilor circula zvonuri despre anumite persoane, care arata "functioneaza incet"/"este lenesa" pentru ca este prea in varsta, ori, la polul opus, sunt transmise reprosurile pentru angajatii tineri sau incepatori, despre care se spune ca "nu isi dau interesul"/"nu stiu prea bine ce au de facut", "nu lucreaza in interesul companiei".

Cercetatorii sustin ca multi dintre angajati prefera sa recurga la astfel de comportament si sa transmita mai departe zvonuri despre o persoana, decat sa o confrunte, sa ii explice unde greseste si sa o invete ceea ce nu stie.

Iata cum poti sa gestionezi tensiunile provocate de diferentele de varsta dintre angajati:

Ofera siguranta

Clarifica inca de la inceput un aspect cu fiecare dintre angajatii tai: fa-i sa inteleaga cat de important este respectul reciproc, dar si ca au nevoie sa se ajute intre ei, mai ales ca scopul este in interesul companiei tale.

Incepe cu factorii declansatori

Atunci cand angajezi o noua persoana, descrie modul de functionare al companiei si arata ca pentru tine nu conteaza varsta unei persoane, din moment ce aceasta stie ceea ce face. Incearca sa le insuflii si lor aceasta atitudine.

Fa-te inteles

In cazul in care angajatii tai vor deveni defensivi si iti vor da de inteles ca au impresia ca le reprosezi un aspect din cauza varstei lor, opreste-te pentru cateva momente, iar apoi asigura-te ca te vei face inteles cu privire la intentiile tale pozitive si ofera-le sansa de a-si exprima propriul punct de vedere.

Initiaza dialogul

In momentul in care incerci sa explici personalului sarcinile zilnice de munca, ori proiectele pe care trebuie sa le implementeze, incurajeaza-i sa isi expuna propriile perspective. Schimbul de replici te va ajuta sa ii cunosti si sa ii intelegi mai bine, dar si sa descoperi de ce sunt acestia in stare.


Autor: Mihai Georgescu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016