Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aplicatia care iti fura agenda telefonica

Tags: apple, aplicatii, colectare date personale, agenda telefonica, iphone

Din seria datelor personale care nu sunt protejate, o noua aplicatie isca o controversa destul de insemnata in randul celor care au smartphone-uri. S-a descoperit astfel ca cele mai multe dintre companiile care produc aplicatii pentru Apple si dispozitivele care folosesc sistemul Android colecteaza in mod frecvent informatii personale incluse in telefoanele de acest tip.


Membri ai Congresului american au dezbatut in cursul saptamanii aceasta problema atunci cand au descoperit ca in industrie aceasta era deja o practica frecvent intalnita. Apple aproba toate aplicatiile disponibile in magazinul iTunes astfel ca i s-a cerut sa explice de ce aceste aplicatii puteau sa copieze intreaga agenda telefonica fara ca posesorul telefonului sa fie macar informat de aceasta operatiune. In schimb, regulile Apple interzic in mod clar astfel de proceduri.

In raspunsul dat, compania Apple nu a precizat si de ce aceste aplicatii care copiaza datele din agenda telefonului au fost aprobate.

Un purtator de cuvant al companiei a declarat ca, intr-adevar, orice aplicatie care colecteaza sau transmite date private ale utilizatorului fara acordul prealabil al acestuia contravine normelor stabilite de companie. Acesta a mai declarat ca Apple lucreaza in prezent la imbunatatirea serviciilor oferite, in incercarea de a face ca orice aplicatie sa ceara acordul utilizatorului inainte de a copia date private.

Comisia insarcinata cu aplicarea sanctiunilor in astfel de cazuri (in trecut, pentru Facebook si Google tot in cazuri de incalcare a protectiei datelor personale) nu a facut niciun comentariu cu privire la modalitatea de functionare a acestor aplicatii.

In vreme ce compania Apple declara ca interzice si respinge orice aplicatii care colecteaza sau transmit datele personale ale posesorilor telefoanelor, pana in prezent cele mai populare aplicatii pentru iPhone, iPad si iPod, precum Yelp, Gowalla sau Foodspotting au preluat astfel de date de la utilizatori fara permisiunea acestora.

Ramane astfel de vazut ce va face compania in acest sens si cat de dispusi sunt utilizatorii acestor dispozitive sa permita accesul la datele personale chiar si atunci cand li se spune ca acestea sunt protejate.


Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016