Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

STUDIU: Respingerea sociala sporeste creativitatea

Tags: respingere sociala, creativitate, gandire independenta, grup, respins

Respingerea ar putea fi chiar benefica pentru creativitate, insa doar in cazul persoanelor care au gandire extrem de independenta, rezulta dintr-un studiu recent. Insa, in cazul persoanelor care apreciaza foarte mult parerile celorlalti si vor sa se simta acceptati de un grup, respingerea are un efect aproape dezastruos.
„Pentru persoanele care se simt deja separate de grup, respingerea sociala poate fi o forma de validare”, a declarat cercetatorul sef Sharon Kim. „Respingerea le confirma persoanelor cu o gandire independenta ceea ce deja cred despre sine, faptul ca sunt diferiti de ceilalti. Pentru astfel de oameni, aceasta deosebire este una pozitiva, care contribuie la sporirea creativitatii.”
 
In cadrul mai multor studii, au fost recrutati zeci de studenti de facultate, carora le-a fost masurat „gradul de unicitate”. Unii participanti au fost facuti sa se simta respinsi dupa ce li s-a spus ca nu au fost selectati sa faca parte dintr-un grup si apoi le-au fost date mai multe sarcini. Ceilalti participanti au fost informati ca vor face parte dintr-un grup dupa ce vor efectua anumite sarcini.
 
Participantii au fost intrebati daca s-au simtit sau nu respinsi dupa efectuarea sarcinilor. Cercetatorii au descoperit faptul ca participantii care se considerau unici au realizat sarcinile mai bine dupa ce au fost respinsi, insa participantii care simt ca trebuie sa apartina unui grup au realizat sarcinile mult mai prost.
 
Rezulta ca, in cazul persoanelor extrem de independente, respingerea sociala este benefica, aceasta conferindu-le sentimentul ca sunt diferiti de ceilalti si ajutandu-i sa fie mai creativi. De asemenea, s-a descoperit ca respingerea ii ajuta pe oameni sa fie mai intuitivi, participantii respinsi reusind sa sesizeze mai repede zambetele false decat participanii care au fost acceptati in grup.
 
Via Live Science
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016