Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

STUDIU: Multitasking-ul ucide productivitatea

Tags: multitasking, productivitate, iq, putere de concentrare, sarcini multiple, multitask

Cele mai multe descrieri de joburi contin cuvantul "multitasking". S-ar parea ca, daca nu esti un bun "multitasker", adica nu te poti concentra asupra mai multor lucruri in acelasi timp, nu esti apt de munca. Insa cele mai recente studii vin sa ii contrazica pe cei care considera ca pot face multitasking cu succes: doar 2% din oameni pot face mai multe lucruri in acelasi timp. Pentru restul oamenilor, multitasking-ul face mai mult rau decat bine, productivitatea fiind puternic afectata.
Site-ul OnlineCollege.org a realizat un infografic care prezinta in detaliu modul in care multitaskingul ne afecteaza productivitatea si ne distrage atentia. Spre exemplu, angajatilor care petrec majoritatea timpului la birou, in fata computerului, le este distrasa atentia la fiecare 10 minute.
 
Cu toate ca persoanele care fac multitasking considera ca producitivitatea lor creste, de fapt ajung sa realizeze mai putine sarcini in mod eficient. Noile tehnologii incurajeaza multitasking-ul. Aproximativ 90% din angajati isi folosesc smartphone-urile la birou.
 
Nici studentii nu pot face multitasking eficient: 62% dintre paginile web deschise pe laptopurile acestora in timpul cursurilor nu au nicio legatura cu materia predata.
 
Nu putem scapa de multitasking nici macar atunci cand incercam sa ne relaxam. In timp ce privesc la televizor, 42% dintre americani navigheaza de asemenea pe internet, 29% vorbesc la telefon si 26% trimit SMS-uri sau comunica prin instant messaging.
 
Ne verificam email-urile folosind smartphone-ul chiar si cand suntem in biserica (33%), la o intalnire romantica (67%) sau la cinematograf (45%).
 
Desi ni se pare ca realizam mai multe atunci cand incercam sa ne concentram asupra mai multor lucruri in acelasi timp, productivitatea noastra scade cu pana la 40%, iar IQ-ul scade cu 10 puncte, sustine Harvard Business Review. In medie, un angajat iroseste 2 ore pe zi datorita intreruperilor si multitasking-ului, ceea ce inseamna un total de 546 de ore anual.
 
Nici nu mai trebuie sa pomenim de soferii care incearca sa faca multitasking in timp ce conduc: reactiile acestora sunt mult incetinite, chiar daca folosesc dispozitive hands-free.
 
Asadar, studiile demonstreaza faptul ca multitasking-ul iti incetineste procesul gandirii si ingreuneaza capacitatea de concentrare. Este preferabil sa te concentrezi asupra unei singure sarcini pentru productivitate maxima.

Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016