Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buget limitat, afacere mica. Ce creditori platim mai intai?

Tags: management si marketing, management financiar, datorii, plata creditorilor, creditori

Incurcate de tot sunt itele financiare, iar asta o stie oricine a avut de-a face cu bugetul unei afaceri pornite de la zero sau cu o investitie initiala. Oricum ar fi si indiferent de context, creditori au existat si vor continua sa existe.

Nu intotdeauna putem evita ca datoriile sa se acumuleze, dar trebuie sa aplicam imediat masuri si sa incercam sa luam la rece cele mai bune decizii. Iar printre acestea se numara si ordinea in care alegem sa scapam de datorii. Cui facem platile mai intai? Pe cine taiem de pe lista creditorilor carora le datoram plati, fie ca vorbim de banca, stat, furnizori sau clienti?

In lucrarea "Cum sa fii propriul tau consultant in management", Calvert Markham stabileste si recomanda urmatoarea ordine:

- creditorii prioritari: acestia ar trebuie intotdeauna platiti la timp sau cat mai repede posibil – printre acestia se numara TVA-ul, contributiile la fondul de asigurari, taxele la stat si cheltuielile constante ale firmei. Neplata acestor creditori, aminteste autorul, duce la acumularea progresiva de penalitati din ce in ce mai mari. Multe agentii gurvenramentale dispun de drepturi supreme de a efectua controale asupra companiei, fapt care nu ne va ajuta prea mult, mai ales daca avem dificultati.

- ipotecile bancare sau de alta natura, restituirea imprumuturilor, ratele de leasing sau locatie trebuie platite la termen sau renegociate si nu trebuie ignorate vreodata. Neplata acestora poate cauza o sechestrare rapida a mijloacelor fixe intr-un moment critic – in plus, directorii semneaza uneori o garantie personala a acestui tip de datorii.

- utilitatile, carburantul sau facturile telefonice trebuie, de asemenea, achitate prompt. Daca ramanem fara telefon sau curent, clientii isi vor da seama ca intampinam probleme financiare si vor renunta la noi.

Printre alti creditori care trebuie platiti la timp se numara si cei care ne furnizeaza servicii sau produse de urgenta pentru care ne-ar fi greu sa gasim rapid un alt furnizor potrivit.
Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016