Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum ne pacaleste inconstientul in prezent

Tags: dezvoltare personala, temeri, trecut, experiente, inconstient

Inconstientul ne poate "juca pe degete" de multe ori, in prezent, fara sa ne dam seama. Multe dintre reactiile noastre au ancore in trecut, iar noi nu le constientizam, considerand ca ne-am desprins cu totul de trecut.

Toate experientele din viata noastra au insa o importanta si de ordin emotional. Acestea lasa amprente in creierul nostru, facand ca toate acele momente importante sa declanseze in noi mecanismul fricii, in momentul in care simtim ca am putea trece din nou printr-o experienta similara.

Se creeaza astfel niste tipare false in care ajungem sa credem cu o incapatanare de care nu ne dam seama. Fie ca e vorba de o schimbare sau de un om nou in viata noastra, filtram ceea ce credem ca seamana cu experientele din trecut prin aceleasi temeri de altadata. Iar totul se intampla in inconstient.

Chiar daca stim, constient, ca nu avem dreptate si ca oamenii sunt diferiti sau ca, de exemplu, un loc nou de munca nu este similar celui din trecut si nu vom avea parte de aceeasi experienta, emotiile noastre se ghideaza dupa inconstientul care ne sopteste ca si de data asta istoria o sa se repete.

Astfel, creierul nostru poate functiona ca si cum experienta din trecut inca are loc in prezent. Pentru a trece mai departe de un astfel de blocaj, trebuie sa identificam acele experiente care astazi ne fac sa avem emotiile respective.

Odata identificata aceasta sursa, vom face o lista cu toate aspectele prin care situatia prezenta se diferentiaza, de fapt, de cea din trecut. Atunci cand vom compara astfel lucrurile ne vom da seama ca, in realitate, situatiile sau oamenii chiar sunt diferiti fata de ceea ce am experimentat in trecutul nostru.

Sa facem, asadar, loc noului si sa nu uitam sa curatam astfel memoria, aceasta fereastra a sufletului prin care privim viata.

Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016