Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa-i spui sefului ca...

Tags: dezvoltare personala, sef, angajat, concediu, copil

Poate fi destul de dificil sa vorbesti cu seful despre chestiuni personale. Nu este niciodata usor sa faci o cerere privind un concediu, sa te confesezi in privinta orientarii sexuale sau sa anunti ca pleci in alta parte.
Care sunt trucurile pe care le poti folosi daca, de exemplu, trebuie sa-i spui sefului ca...
 
...pleci in concediu. Daca esti interesat sa-ti iei o perioada sabatica pentru a scrie un roman, pentru a termina un curs sau doar pentru o vacanta mai prelungita, ar fi bine sa ai o analiza cost-beneficii la indemana. Imagineaza-ti o lista de verificare care sa aiba in partea stanga urmatoarele:
 
- cat esti de apreciat ca angajat,
- cat de mult ai lucrat la firma,
- ce plan ai pentru ca sarcinile tale sa fie efectuate in lipsa ta.
 
In partea stanga, pune urmatoarele:
 
- validitatea cererii atle pentru perioada lipsa,
- cat de mult timp vrei sa fii plecat,
- complexitatea responsabilitatilor tale la job.
 
Daca elementele din partea stanga dinamiteaza tot, s-ar putea sa nu primesti un raspuns pozitiv. Ai sanse mai mari daca partea dreapta cantareste mai greu, dar mai sunt si alte chestiuni pe care trebuie sa le ai in vedere. 
 
Nu uita sa anunti cu suficient timp inainte si sa mentionezi, cu argumente, cum experienta castigata in acest timp va fi benefica pentru companie.
 
...astepti un copil. Nu astepta prea mult sa dai vestea asta, pentru ca seful sa nu afle de la altcineva si sa gaseasca o noua persoana sa-ti faca treaba. Prima conversatie pe aceasta tema este si o buna ocazie sa vorbesti despre concediul de crestere a copilului, mai ales daca intentionezi sa stai toata perioada in acre primesti alocatie de la stat. 
 
Este mai usor si mai uman ca seful sa fie printre primii care afla vestea.
 
...ca ai o alta orientare sexuala decat media. Trebuie sa te gandesti la legile in vigoare, pentru ca slujba sa nu-ti fie pusa in pericol de confesiune, mai ales in conditiile precare ale economiei de acum. 
 
Locul de munca cere un anumit nivel de impartasire a experientelor sociale. Heterosexualii nu-si dau seama cat de evidenti sunt in afisarea orientarii lor sexuale, dar au poza cu partenerul pe birou, poarta verighetele cu mandrie, isi mentioneaza partenerul in multe discutii etc.
 
In cazuri extreme, poate este cazul sa vorbesti in mod oficial cu cei de la resurse umane.
 
...ca iti cauti o slujba noua. Un singur sfat: nu o face. In clipa in care deschizi gura, esti deja un angajat „mort” pentru companie. Nu vei mai fi promovat, nu vei mai primi nicio marire. Seful va incepe sa se gandeasca ce va face in lipsa ta. Gandeste-te la consecinte. 
 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.61 din 5 - 14 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016