Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum stam cu fericirea: 5 tipologii romanesti

Tags: fericire, romani fericiti, nefericire, studiu, national happiness

In conditiile unei crize globale prelungite, e adevarat ca nu excelam, insa nu stam nici foarte rau. Mai bine de o treime dintre romani se declara fericiti, dupa cum arata datele studiului "National Happiness", realizat de Novel Research, Arsenoaiei&Matasel si Strategescu, cu suportul The Happiness Initiative and Personality and Well-Being Laboratory de la San Francisco State University.
Mai exact 14,3% dintre romani se declara profund fericiti, 24,8% fericiti, 22,1% sunt aproape fericiti, iar 38,7% se declara nefericiti.
 
Conform studiului, romanul care este mai degraba nefericit are varsta intre 45 si 54 ani, din regiunea de Vest a tarii, locuieste singur in gospodarie si nu are copii.
 
In cadrul analizei, au fost luate in considerare 12 domenii care ar putea cauza nemultumire romanilor: bunastarea materiala, relatiile personale, educatia, sanatatea, comunitatea, timpul liber, bunastarea mintala, arta si cultura, relatia cu vecinii, mediul inconjurator, munca, guvernarea/administratia publica.
 
Dintre acestea, onestitatea si transparenta administratiei publice (13,8% din populatie multumita) si situatia financiara (16,8% din populatie multumita) sunt domeniile care au acumulat cele mai mici procente in ceea ce priveste gradul a multumire a romanilor. Acestea sunt urmate de mediul inconjurator (28,2% se declara multumiti) si satisfactia data de munca (31% din populatie).
 
Raportul a evaluat gradul de satisfactie general a vietii, identificand si 5 tipologii de romani: Nevoiasii (20,3% din populatie), In cautarea drumului (20.3%), Familistii (17.4%), Carieristii (13.7%) si Implinitii si echilibratii (32.6%).
 
In prima categorie se incadreaza cu precadere persoanele singure, cu un venit mic pe gospodarie (mai putin de 1.400 RON), care atunci cand au bani in plus inclina sa achizitioneze bunuri materiale si cu o probabilitate mare de a intarzia platile catre creditori. Nevoiasii inregistreaza cel mai scazut index de fericire, 44,4 pe o scala de la 1 la 100.
 
Segmentul In cautarea drumului este reprezentat in primul rand de femei, la extremitatile targetului de varsta (18 si 64 ani), cu venituri mai mici de 1.400 RON. Cei mai multi dintre reprezentantii categoriei sunt necasatoriti, nu au un loc de munca si contrabalanseaza situatia profesionala si materiala, care actioneaza in detrimentul fericirii, prin socializare, activitati educationale, artistice si culturale.
 
Familistii sunt segmentul de mijloc din punct de vedere al indexului de fericire (54.7 pe scala de la 1 la 100) si sunt reprezentati de persoane intre 35 si 44 ani, majoritatea casatoriti, cu o familie numeroasa, cu 2 sau mai multi copii si cu o stare de sanatate buna care le permite sa isi desfasoare activitatile zilnice usor. Conform studiului, acestia sunt predominant femei care probabil se afla in concediu de maternitate, nu si-au gasit un loc de munca sau au ales sa fie casnice. Ele sunt orientate catre conturarea unui mediu sanatos si echilibrat pentru familie. Nivelul scazut al venitului (sub 1.400 RON) si lipsa realizarilor profesionale sunt compensate de implinirile pe plan familiar.
 
Carieristii au nivel de fericire peste medie (61,5 pe o scala de la 1 la 100) bazat in principal pe realizarile profesionale si castigul financiar, care le ofera statut, prestanta si identitate. Carieristii sunt in principal barbati, cu varste intre 35 si 44 ani, din Bucuresti sau alte orase mari ale tarii.
 
Implinitii si echilibratii provin din orase mici, sunt angajati si au venituri de peste 2.000 RON, au copii si o familie mai numeroasa decat media. Pentru ei locul de munca este important din punct de vedere material, al recunoasterii profesionale si al echilibrului cu timpul liber, deoarece familia si prietenii ocupa un loc important in viata lor. Acest segment de populatie inregistreaza cel mai ridicat index de fericire, 69,9.
 
Studiul a fost efectuat in perioada septembrie - octombrie 2012 pe un esantion national de 1.002 respondenti, populatie urbana activa (18 si 64 de ani).
Autor: Lacramioara Vidru


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016