Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Teorie sau experienta: cine castiga?

Tags: dezvoltare personala, experienta, invatamant, consilier de cariera

Nu exista profesor mai bun in viata in afara de experienta pe care o capeti incercand sa faci de unul singur lucruri despre care altii doar ti-au povestit.
Chiar daca teoria are rolul sau bine definit, linia dintre "am invatat destul" si "inca nu sunt pregatit" e una foarte subtire. Nu de putine ori alegem sa urmam drumul teoriei pana cand ne dam seama ca daca am fi inceput sa acumulam experienta cu ani in urma, drumul nostru ar fi fost altul. Insa de aceasta realitate te lovesti tocmai cand o confrunti.

Nu exista insa, iar asta trebuie mentionat, nicio linie intre experienta si "a invata". In vreme ce experienta poate sa implice si invatarea, nu acelasi lucru se poate spune despre invatare. Daca ne dorim, din invatat nu ne oprim niciodata.

De prea multe ori, sufocati de o programa incarcata, ajungem sa consideram si sa ne si dorim ca procesul de invatare sa se termine odata cu absolvirea ultimei institutii de invatamant. Tot atunci apare si acea crevasa intre ceea ce am invatat si ceea ce trebuie sa facem.

Acela e momentul in care o luam de la zero cu experienta si ne dam seama ca teoria de care avem nevoie apare pe masura ce acumulam experienta. Tocmai de aceea consilierii de cariera ar trebui sa fie un pion principal in scoli, inca din cele mai timpurii clase.

Chiar daca e riscanta o astfel de propunere intr-un context in care nu esti asigurat ca pregatirea va fi una de cea mai buna calitate, un inceput trebuie sa existe, un pas inainte catre o dezvoltare care ar trebui sa fie una fireasca.

Daca la noi nu ar putea functiona un sistem de invatamant care il lasa pe copil inca de la 12 ani sa se dedice materiilor de care este pasionat, atunci poate ca macar indrumarea acestuia de catre un consilier de cariera catre profesii in care are toate sansele sa exceleze ar putea aduce rezultate mai bune.

O masura care, aplicata la nivel national, ar avea sanse sa diminueze suprizele de la finele anului scolar de care nu ne mai saturam sa ne miram.
Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016