Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Arta sloganului nascut in strada. Bucuresti, KM 0

Tags: slogan, protest, bucuresti, manifestanti, nemultumire, piata universitatii

Ma aflu la cateva sute de kilometri distanta de efervescenta Pietei Universitatii, pe care nu am putut-o distinge decat prin sticla pestrita a televizorului. Dar chiar si asa, dincolo de dezbateri sterpe si perfide, dincolo de politic si social, dincolo de violente si incrancenari, am regasit in strada o veritabila arta a sloganului.
Printr-o asociere poate putin fortata, as spune ca societatea civila a gasit modalitati multiple si surprinzatoare de a-si face reclama propriilor nemultumiri si ganduri. Dezamagirea, frustrarile, dorintele si toate sperantele ei si-au gasit loc pe pancarte handmade, realizate cu multa pricepere si cu mult umor. Nu le lipseste nici creativitatea, nici inteligenta, nici dulcea rima.

Cuvintele lor, scrise de mana ori pe computer, pe o bucata de hartie ori de carton, au surprins o intreaga gama de trairi, de la amaraciune si dezgust pana la indignare si revolta. Aceasta a fost materia prima din care s-au faurit sloganuri concise, taioase, picante, usor de retinut si reprodus. Si care imi par cu atat mai remarcabile, cu cat sunt nascute peste noapte.

Oamenii din strada nu au studiat brief-uri ample de produs, nu s-au intrunit in sedinte de analiza de brand ori de piata si nici nu au pregatit strategii de promovare pretioase. Totul s-a datorat unei sclipiri de moment, naturala si cum nu se poate mai intensa.

Pentru ei, Arafat a fost ca un pitch lansat de guvernanti, o invitatie la creativitate individuala si de masa, manifestata prin razmerita. Asa incat, ai fi tentat sa crezi ca fiecare protestatar si toti impreuna ne dau, printre altele, si o lectie de marketing.  

Am gustat aluziile fine ori fatise, cuvintele suculente si versificatia, diversitatea ideilor si a constructiilor, dar mai ales capacitatea de a incastra in cateva vorbe o mare si grea mahnire.

Si pentru ca activitatea-mi curenta este legata intrucatva de zona publicitara, nu am putut sa nu remarc si sa nu apreciez, cu asumata invidie, creativitatea populara: autentica, spontana si demna de cei mai buni marketeri.

Si, de asemenea, nu am putut rezista tentatiei de a aduna, pastra si impartasi cu voi frumustea sloganurilor nascute in strada.


„Iesiti din casa, daca va pasa!”
„Va rugam sa ne scuzati/ Nu producem cat furati.”
"Pierdut clasa politica. O declar nula."
„Ocupati Bucurestiul, ocupati Romania!”
„Opriti! Istoria coboara la prima.”
„Udrea nu uita/ Suntem si-mpotriva ta!”
„Ce vreau? Sa traiesc BINE.”
„V-am imbracat in blugi/ Si ne-ati facut slugi.”
„Bucuresti nu ceda/ Tara e de partea ta!”
„Basescu este asteptat in Piata Universitatii la o baie de multime. Apa este asigurata de tunurile Jandarmeriei.”
„Vrem cianura pentru dictatura” (Rosia Montana)
„Avem baloane, nu bastoane. Lasati-ne sa zambim.”
„Daca nu noi, atunci cine? Daca nu acum, atunci cand?”
„Basescu nu uita/ E un fleac demisia.”
„Treziti-ma cand apare cineva cu care merita sa votez.”
„Ghici ghicitoarea mea: Cine va pleca? Basescu.”
„Scoala din Romania scoate tampiti. Pe noi ne-a scos in strada.”
„Sarsaila nu uita/ Romania nu-i a ta!”
„La Palatul Cotroceni canta cucuveaua/ Basescu si cu ai lui si-au facut beleaua”
 „Lacomia voastra, saracia noastra.”
„Jos Basescu si ai lui/ Comunistii neamului!”
 „Blonda, Chioru si Piticu/ Sa se duca la nea Nicu.”

Daca si voua v-au staruit in minte sloganurile strazii, va invit sa contribuiti la aceasta lista cu un scurt comentariu.
Autor: Lacramioara Vidru


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 2 comentarii

maria 24-Ian-2012 13:36:37
Adrian Popescu 23-Ian-2012 18:17:33
Guvernantii au fost ( oricare din ecei de dupa 1989 )rupti de realitate . Mai mult de atit ei au aservit interesele poporului unor institutii suprastatale ordinare care nu au dorit decit ingenunchierea tarii si acapararea resurselor ei ( de orice fel ).
Conducatori cu cap ar fi procedat in sensul educarii poporului in spirit patriotic , le-ar fi dat romanilor de munca pentru ca aici se pot crea si autoturisme si camioane si tractoare si calculatoare si tehnica spatiala si mincare si energie ( chiar si eoliana ) . Orice s-ar fi putut produce aici in asa fel incit romanii sa ramina acasa si sa fie pusi la treaba obtinind satisfactii profesionale si personale . Tara asta cu ceea ce are in sol in ape si in aer , dar mai ales in mintile oamenilor educati ( si aici dascalii romani au si trebuie sa aibe o contributie importanta ) poate produce aproape orice in asa fel incit sa fie nevoita sa importe cit mai putin si sa exporte cit mai mult . Nu era necesara Romaniei aderarea la nici o uniune , de nici un fel . In urma aderarilor acestea nenorocite pe care altii le-au semnat in locul si in numele nostru in tara asta nu mai dicteaza poporul roman ci institutii suprastatale ordinare care au cu totul alte scopuri si interese decit cele ale poporului . Dovada ( una dintre ele ) este ca oamenii nu se simt reprezentati nici in consiliile locale nici in cele judetene nici la nivel national . Pentru ca indivizii din politica romaneasca nu au facut nimic altceva decit sa ignore interesele poporului si sa puna totul pe tava nemernicilor care conduc institutiile suprastatale ( mai ales europene ) . Din acest motiv ei nu au fost si nu sint legitimi ; incepind cu seful statului continuind cu guvernul si parlamentul si terminind cu reprezentantii zonali si locali . Multora nu le vine sa creada ( din cei care conduc , sau mai bine zis au impresia ca fac acest lucru ...) pentru ca pina acum nu au avut reactii de acest gen din partea poporului . Reactiile pina acum au fost sporadice iar guvernantii le-au desconsiderat . Ar fi bine sa va veniti in fire , toti , si sa intelegeti ca nu sinteti in slujba nemernicilor ordinari din afara tarii ci in slujba poporului si ca este important ce vrea el . Iar acolo unde masele gresesc si nu sint capabile sa inteleaga ( si se intimpla asta tot din vina voastra pentru ca nu le educati ) explicati-le ratiunile voastre pentru ca e important sa ajungeti la un numitor comun cu poporul roman si nu cu strainii . Poporul va legitimeaza sa vorbiti in afara pentru el si nu invers . Nu mizati pe nimicuri ( iarna nu poate sa fie de partea vostra doar pentru ca temperaturile ii impiedica pe oameni sa iasa in strada ; aduceti-va aminte ca vara nu e ca iarna ....

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016