Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Este Romania altfel?

Tags: romania altfel, lucian boia, responsabilitate sociala, salariul minim pe economie

In ultima vreme, se discuta despre cat de adevarat e ca Romania ar fi altfel, despre cum noi ne-am obisnuit sa muncim altfel si despre cum ar trebui sa privim istoria astfel incat sa ne punem la adapost de un mit care nu poate decat sa influenteze in mod negativ o natiune.


Dar este Romania altfel? In urma lucrarii De ce este Romania altfel?, scrisa de istoricul Lucian Boia, temerile par sa se indrepte asupra posibilitatii ca romanii sa isi asume aceasta caracteristica de a fi usor diferiti.

Dar oare acest obicei de a ne asuma tocmai ce ne este daunator nu e o trasatura a noastra care ne face "altfel"? Citeam, cu ceva timp in urma, despre obisnuinta romanului de a face zece meserii in acelasi timp.

Si, retrospectiv, imi dau seama ca mai orice instalator e jumatate electrician, pe un sfert zugrav si, la nevoie, da dovada de o semi-indemanare de semi-tamplar. Aceste mici calificari ne indeparteaza de un lucru esential in dezvoltarea unei societati: ideea de a fi expert intr-un anumit domeniu ni se pare ciorchinele de struguri la care vulpea nu ajunge.

Stim sa facem si putin PR, si putin marketing si, daca e nevoie, traducem in timp ce punem la cale o strategie de crestere a vanzarilor pe urmatorii cinci ani. Rezultatele vor fi pe masura eforturilor depuse adica succes numai pe jumatate sau partial esecuri.

Ca ne place sa aruncam vina pe trecut nu e un adevar care iese pentru prima oara la iveala si care nu trebuie sa ne suprinda ca si cum cineva ne-ar creiona pentru prima oara acest obicei. Ca dam vina pe niste ani care ne-au schimbat in vreun fel e din nou un fapt care ar trebui poate abordat intr-un mod constructiv fara sa avem acea nostalgie a unui om care inca mai are nevoie sa se refaca dupa o boala prin care, totusi, au trecut si altii si si-au revenit mult mai repede.

Poate ca nu avem insa un organism care e capabil sa se dezmeticeasca asa de usor. Sau poate ca Romania chiar e altfel. Nu dintotdeauna si nu neaparat in viitorul care va sa fie. Poate ca, momentan, ar fi bine sa acordam mai multa importanta faptului ca in 2013 romanii au ajuns din nou la coada Europei in ce priveste salariul minim pe economie. Si, pornind de-aici, sa indreptam ce e de indreptat.

Nu altfel, nu "cum stim noi mai bine", ci intr-un mod care sa demonstreze o responsabilitate sociala pe care multi o critica. Sa nu facem, asadar, o scuza din acest "altfel" care poate exista sau nu, in functie de cat de mult ajungem noi sa credem ca, in definitiv, suntem irevocabil "altfel".

n.a. - orice referire la o profesie a fost facuta in mod aleatoriu, cu scopul unic de ilustrare a unei situatii generale

Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016