Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Importanta comunicarii. Spune la timp ce gandesti

Tags: comunicare, relatii, conflicte verbale, limite, comunicare mesaj

M-am luptat multa vreme cu exprimarea nemultumirilor legate de o situatie sau de actiunile unei alte persoane. La fel de multa vreme, nu am stiut cum sa reactionez atunci cand cineva devenea agresiv verbal.



Am invatat insa ca doar oamenii slabi sunt agresivi prin cuvinte si ca oamenii puternici stiu sa se foloseasca de comunicare ca de un instrument extrem de eficient pentru a iesi cu succes (si cu mandria intacta) dintr-un astfel de conflict.

Dar nu despre conflicte e vorba, nu astazi, nu cand vremea de afara pare sa ne adanceasca si mai mult in gandurile care ravnesc la primavara. In toamna anului trecut, un om drag care fusese o vreme plecat din Bucuresti s-a simtit exclus, la intoarcere, din "grupul" nostru de prieteni. Am adaugat ghilimelele ca sa indic faptul ca nu exista un grup. Prietenii mei au interese diferite, nu iesim in "gasca" si suntem prea putini (totusi, suficienti) cei care ne adunam la cina cel putin saptamanal.

Acest om care s-a simtit exlus dintr-un grup (doar aparent) nu si-a exprimat ingrijorarea la momentul acela si a ales sa se indeparteze treptat. Relatia noastra s-a racit, iar eu am considerat ca de cealalta parte exista motive intemeiate.

Cum nu sunt omul care tine cu dintii de prieteniile care aparent nu mai functioneaza, am renuntat. Cand am aflat, luni de zile mai tarziu, motivul acestei indepartari, se stersesera prea multe si crescuse o prea mare neincredere pentru ca lucrurile sa mai fie vreodata la fel.

Este doar un exemplu, prin care poate ati trecut si voi, al modului in care lipsa comunicarii poate sa afecteze o situatie. Pe de alta parte, atunci cand alegem sa comunicam ceva, trebuie sa avem grija ca mesajul nostru sa nu fie inteles gresit.

Daca nu stim cum sa aplanam conflicte verbale, putem sa luam lectii si sa ne invingem aceasta teama (pentru ca este, in mod cert, o teama). Putem sa ne depasim acele trasaturi pe care le vedem ca pe niste limite.

Noi singuri ne suntem limite, in cele mai multe dintre situatii. Sa comunicam, deci, eficient. Sa spunem celorlalti ce vrem, ce asteptari avem si ce nu putem accepta. Sa nu asteptam in tacere, imaginand o mie de posibilitati (de prea putine ori, pe cea reala), folosindu-ne imaginatia intr-o directie distructiva.

Comunicarea este un dar pe care trebuie sa il apreciem pe masura.


Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016