Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Internetul e deja al tuturor. Utilizatorii, o noua forta?

Tags: pipa, sopa, internet, cenzura internet

Am primit ieri un e-mail care parea urgent. Il deschid si citesc cele doua paragrafe in care cineva pomenea despre tragedia care ne pandeste in mod iremediabil daca PIPA si SOPA ar fi implementate. L-am recitit, ca sa vad daca subiectul e chiar atat de dureros. Nu era.


Chiar daca scenariile legate de cenzura Internetului pareau, in acel e-mail, cel putin apocaliptice (incluzand laptopuri verificate in aeroport), nu m-am ingrijorat. O lume in care un organism politic ar putea cenzura Internetul suna, astazi, ca si cum cineva ne-ar anunta la rubrica meteo ca maine cerul va fi toata ziua colorat in portocaliu si verde, pentru ca asa vor cei de la Washington.

Revolta unei lumi intregi ne-a demonstrat (si i-a luat prin suprindere pe initiatorii PIPA si SOPA) ca Internetul nu apartine unor organisme politice si ca legislatia in domeniu are niste granite mult mai restranse decat se putea crede pana acum.

Nimeni nu a stat sa isi imagineze o lume in care Internetul nu mai este liber. Asa ceva a fost, inca din prima secunda, de neconceput. Chiar daca Internetul a fost initial un proiect tinut secret si folosit intr-un cadru restrans, decizia de a-l folosi si in spatiul public a facut ca lumea sa devina astazi un tot unitar, asa cum nu a fost niciodata.

Simtim ca ne apartine tocmai pentru ca ofera o libertate pe care nimic altceva nu a putut-o oferi in trecut. Miscarile care au avut loc prin intermediul Internetului, posibilitatea de a vedea ca lumea nu se opreste la limitele unei tari, toate acestea au dus la fenomene pe care nu le-am fi anticipat cu 30 de ani in urma.

Asa ca am ridicat din umeri. Nu e indiferenta, e constiinta unei libertati pe care o consideram de drept. Internetul s-a dezvoltat prin utilizatorii sai. A incerca sa cenzurezi un fenomen care face atat de mult parte din vietile oamenilor comporta niste riscuri pe care, in mod cert, autoritatile le-au simtit destul de aspru in aceste zile.

Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016