Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pe ce lume traim

Tags: drepturi, societate, cultura, petitii

Stiu cand scade presiunea atmosferica si cand creste mai bine decat orice institut de meteorologie din lumea asta. Fiindca la cea mai mica schimbare mai am un pic si respir pe urechi. Ba mai sunt si lac de suparare.

Asa ca, odata cu schimbarile majore de temperatura (si dispozitie) din ultima vreme, am ajuns sa ma descriu ca simtindu-ma ca o balta de pe jos in care gasesti si gheata, si zapada, ba chiar si niste fire de iarba pacalite ca afara e martie.

Si toate aceste perspective distorsionate ma fac sa ma supere si mai tare orice mici nereguli de care ma lovesc intr-o zi (nereguli multe pentru cineva care isi incepe fiecare zi la 6 dimineata): ba ca intarzie metroul, ba ca distanta dintre statia de metrou Stefan cel Mare si Piata Victoriei e prea mare (si e!), ba ca doamna din fata mea s-a ridicat de pe scaun prea tarziu ca eu sa apuc sa-i fac loc sa coboare, ba ca am ajuns sa credem ca nu mai e suficient sa semnam o "amarata" de petitie ca sa schimbam ceva.

In schimb, argumentele noastre s-au transformat in, cum ar spune englezul, argumentele omului de paie. Noi trebuie sa regandim sistemul solar ca sa rezolvam o problema concreta. E ca si cum am da vina pe topirea ghetarilor pentru existenta haitelor de caini pe care inca nu le-am cules de pe strazi in douazeci de ani.

Te astepti de la un pretins intelectual sa disocieze intre politic si aspectul cultural al unei probleme. Dar astepti degeaba niste argumente pe care nu le vei primi in veci fiindca politicul pare sa fie soarele care ne ia ochii, in vreme ce cultura a ramas undeva la coada listei. Iar un popor fara cultura e un scenariu pe care nu cred ca il intelegem cu adevarat. Daca am avea un pic mai multa imaginatie, am face mult mai multe lucruri si mult mai repede pentru societatea in care traim.

Intalnesc zi de zi oameni care imi spun ca e imposibil. E imposibil sa se faca x lucru, e imposibil sa aiba loc schimbarea cutare, e imposibil incolo, e imposibil incoace. E drept ca, aparent, e imposibil sa schimbi un semafor care nu mai functioneaza de cateva saptamani intr-una din cele mai aglomerate intersectii.

Dar nu e imposibil sa trimiti o sesizare catre Brigada Rutiera. Ceea ce am si facut. Si da, semnez petitii atunci cand cred in cauza respectiva. Cred ca e mai important in unele situatii decat sa conformi o participare pe Facebook pentru o cauza in care nu crezi sau pentru un protest la care nu o sa participi.

Eu nu cred in imposibilul asta pe care l-am luat in brate dupa ce altii s-au incapatanat sa ne puna bete in roate. Cred ca e timpul sa ne dezmeticim. Fiindca, vorba ceea, suntem cetateni europeni si avem drepturi.


Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016