Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tirania transparentei

Tags: marketing, transparenta, dictatura transparenti, facebook, anonimitate

Vint Cerf, „parintele internetului”, a provocat ceva rumoare spunand care crede el ca este consecinta dictaturii transparentei, luand in considerare tendintele curente ale noilor platforme de social media. Din punctul lui de vedere, dreptul la intimitate se va dovedi a fi fost o paranteza in istoria umanitatii.
In ciuda faptului ca realitatea este mult mai complexa, teza este in sine corecta. Primii oameni nu aveau parte de intimitate. Apoi, dreptul la intimitate s-a dovedit a fi rezervat bogatilor, preotilor, suzeranilor si apoi comerciantilor si burgheziei. Apoi a intrat pe mainile clasei mijlocii din secolul al 20-lea.
 
Este clar ca, in zilele noastre, dreptul al intimitate piere iar.
 
Si asta pentru ca, voluntar, ne punem din ce in ce mai multe elemente ale vietii private pe sarma de rufe a retelelor de socializare, doar pentru a exista, pentru a ne creste notorietatea. Similar, aproape nimeni nu se opune ideii de a furniza informatii, statistici si date autoritatilor guvernamentale si companiilor de asigurari, caci ni se promite ca vom fi protejati, aparati si asigurati.
 
Informatia pe care le-o oferim altora cantareste greu si poate fi folosita fara voia si acordul nostru. Vorbim de datele pe care le dam companiilor de teelfonie mobila, motoarelor de cautare si site-urilro de shopping online. De datele pe care consideram ca trebuie sa le impartasim cunoscutilor pe bloguri, pe Facebook, pe Pinterest.
 
Maine, aceste mijloace de monitorizare se vor amplifica prin intermediul Internetului Lucrurilor, care va permite continua monitorizare a relatiilor noastre cu bunurile. Dar si prin progresele metodelor de diagnostic medical, de validarea continua a abilitatilor profesionale sau vocationale si de supraveghere politieneasca.
 
Poimaine, unele aplicatii vor deschide accesul catre toate datele noastre personale, cum este software-ul de detectare a morfologiei umane si de conectarea tuturor bazelor de date prin intermediul unor ochelari.
 
Dictatura transparentei are consecinte pe termen lung: va fi din ce in ce mai greu sa ascundem de altii ce gandi despre ei. Transparenta si sinceritatea vor merge mana in mana. Una sustinand-o pe cealalta. libertatea individuala nu va mai consta in a nu spune nimic despre tine, ci in a spune totul despre altii. Amorurile si opiniile personale ale fiecarui dintre noi vor fi cunoscute. Mai putine relatii, mai putine secrete, mai putine confesiuni acre sa reziste in fata dictaturii transparentei.
 
Acum, si nu mai tarziu, trebuie sa luptam pentru dreptul nostru la uitare digitala. Scoate-te din priza! Luxul cel mai de pret va fi, in curand, anonimitatea.
 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016