Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Trecutul nu e o directie catre care sa mergem

Tags: dezvoltare personala, trecut, obsesii, prezent, solutii

De ce nu putem uneori sa ne detasam de trecut? Nu putem sau nu vrem? Va mai amintiti ca parintii sau profesorii ne spuneau asta cand eram mici? Ca nu e o chestiune de "nu pot", ci de "nu vreau"? Eu imi amintesc foarte bine si mai stiu ca aveam chef sa strig de fiecare data ca, in realitate, chiar nu pot. Privind in urma, imi dau seama ca, de multe ori, atat parintii, cat si profesorii uitau sa ne spuna ca decizia ne apartine, ca putem alege sa reusim sau putem alege sa recunoastem ca nici macar nu vrem sa incercam.


Asa ca trecutul ne poate tine pe loc, blocati intr-un prezent in care vinovatul pentru circumstantele actuale e un timp care nici macar nu mai exista. Ce sunt aceste sentimente, acesti factori de care, aparent, ne agatam cu atata incrancenare care nu poate sa fie decat in defavoarea noastra?

1. Regrete mai vechi si scuze.

Nu putem alege intotdeauna ce ni se intampla, insa putem alege mereu cum sa reactionam la ceea ce ni se intampla, ce sentimente dezvoltam si ce avem de facut in aceasta privinta. Nu trebuie sa fim o definitie a ceea ce am facut sau n-am facut in trecut asa ca nu te lasa stapanit de regret. Astfel de regrete sunt doar scuze pe care le folosesc cei care au gresit, iar a gresi inseamna intotdeauna a invata o lectie. A da gres cu adevarat inseamna a renunta de tot si a nu invata nimic.

2. Dorinta de a avea toate raspunsurile.

Cuvinte noi, mai ales astazi, apar cu o viteza uluitoare asa ca nici macar nu mai poate exista un dictionar care sa cuprinda toate cuvintele. Cum ar putea exista atunci un om care sa detina toate raspunsurile? Accepta ideea ca nu stii exact incotro mergi si educa-te sa iubesti si sa apreciezi aceasta libertate. Fiindca doar atunci cand nu stii incotro mergi esti liber cu adevarat.


3. Speranta zadarnica de a trai o viata fara durere.

Trebuie sa accepti ca viata inseamna bucurie si durere in acelasi timp, in diverse forme si de o intensitate diferita. Poti trai o bucurie mare cand ai succes, poti intampina durerea cand dai gres. Chiar si atunci cand simtim durerea, trebuie sa apreciem ca inca respiram, ca incercam si ca interactionam cu posibilitatile infinite pe care ni le ofera viata.


4. Legaturile cu oamenii insensibili.

E greu sa schimbi pe cineva si nici n-ar trebui sa incercam. Pe parcursul vietii, unii oameni te vor infuria, te vor dezamagi si te vor trata intr-un mod rau. Nu iti consuma energia incercand sa-i schimbi sau sa le castigi atentia. Si nici nu le face loc in inima ta incepand sa-i urasti. Mergi pur si simplu mai departe si lasa karma sa se ocupe de lucrurile pe care le fac ei. Fiindca orice secunda pe care o vei petrece urandu-i va fi dureroasa numai pentru tine si va fi timp irosit.

5. Obsesiile create de vestile rele.

Priveste lucrurile astfel: ori de cate ori primesti o veste proasta, nu uita ca in lume exista alti o mie de oameni care se afla intr-o situatie similara si care incearca sa gaseasca o solutie la aceasta problema. Succesul nu e intotdeauna asociat cu unele povesti care aduc o schimbare pozitiva lumii. Invata din vestile rele si foloseste-te de ele pentru a merge catre un viitor mai bun. Viata devine din ce in ce mai buna cand alegi sa o faci sa fie asa.

Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016