Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valoarea increderii de sine

Tags: incredere, optimism, egoism, oameni

In 1971, Robert L. Trivers a vorbit despe altruismul reciproc: ajutam pe cineva, chiar daca acest lucru implica anumite costuri, pentru ca ne crestem sansele ca actul de bunatate sa ne fie rasplatit candva. Ceea ce a extins conceptul de egoism, pana la a-l include in aceeasi sfera semnatica cu altruismul. In multe cazuri.
Biologii au observat acest comportament la lilieci care-si impart sangele adunat numai cu cei care, l-au randul lor, si-au impartit anterior recolta.

Trivers a demonstrat ca avem impresia ca aratam mai bine decat realitatea propriu-zisa. In acest scop, a apelat la un experiment: a distorsionat pozele unor participanti la studiu, in unele facandu-i pe subiecti sa arate mai bine, in altele mai rau. Si a descoperit ca oamenii s-au recunoscut mai repede in pozele imbunatatite.
 
Intr-un alt studiu, copii au fost rugati sa nu se uite intr-o anumita cutie cu jucarii, apoi au fost lasati singuri. Majoritatea au incalcat regula si au mintit in legatura cu comportamentul lor. Cei cu un IQ mai mare au inventat, bineinteles, minciuni mai elaborate.

Trivers sustine ca, in mod constant, creionam portrete distorsionate ale lumii inconjuratoare, pentru a ne gasi propriul loc. Ceea ce inseamna si ca ne "umflam" realizarile si abilitatile si reducem voit efectele greselilor si gradul de rationalizare a erorilor. Ii mintim mai bine pe ceilalti, daca ne mintim intai pe noi insine. A-i minti pe ceilalti si pe noi insine ar fi o caracteristica de selectie in procesul de evolutie a umanitatii, similar cu alegerea pielii de culoare deschisa la latitudinile nordice.
 
Increderea exagerata in propriile forte ne incurca vietile, si nu doar in plan financiar. Intelectual vorbind, duce la mai putine cunostinte si onestitate care ne impiedica sa ajungem la acea necesara intelepciune care ne spune ca nu suntem atat de buni pe cat crede mama, dar nici asa de rai cum ne vad dusmanii. 

Cu totul altfel stau lucrurile atunci cand aceasta incredere are proportiile potrivite. Se crede, in general, persoanele care au incredere in ele insele sunt mai atractive. Increderea nu este altceva decat optimism fata de viata in general. 

Cei care sunt increzatori nu se opresc, chiar daca prezentul le e ostil. Se bazeaza pe buna credinta a celorlalti, ceea ce-i ajuta sa castige multe puncte la prima impresie. Si tuturor ne plac optimistii, pentru ca sunt mai putin defensivi, jignesc arareori si sunt extrem de agreabili. Optimismul are legatura cu tendinta de a accepta realitatea, pentru ca au impresia ca totul se poate rezolva. 

Daca avem acest instinct al increderii in sine, bucurati-va! Ar trebui sa vedem ciitorul in culori luminoase, pentru ca, pur si simplu, vom incerca sa facem tot ce ne sta in putinta. Insecuritatea duce la nefericire, meschinarie, caracteristici complet neatractive.

 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016