Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ati lucrat o viata si firma nu v-a platit contributiile? Ce solutii aveti in prezent

Tags: firma, contributii, societate, contributiile sociale, sanatate, casa de pensii, patroni, cartea de munca, vechime

Daca societatea pentru care ati lucrat ani de-a randul nu v-a platit contributiile datorate, riscati sa aveti o surpriza neplacuta atunci cand va intocmiti dosarul de pensionare.

Ani intregi de vechime pot astfel sa fie stersi din istoricul de munca al unui salariat, persoana in cauza descoperind abia la intocmirea dosarului de pensionare ca angajatorul nu a platit contributiile sociale la fondul de pensii.

O alta situatie, aminteste Ziarul Financiar, e cea in care cei aflati in situatii similare descopera aceasta situatie atunci cand sunt nevoiti sa mearga la spital si afla ca nu sunt asigurati. In astfel de cazuri, acestia sunt obligati sa isi plateasca tratamentul.

Solutia, noteaza sursa amintita, este plangerea penala intocmita impotriva patronilor care nu au platit contributiile sociale la fondul de pensii.

Un caz concret prezentat de ProTV si reluat de Ziarul Financiar e cel al domnului Sandu Canela caruia, in urma unei interventii chirurgicale, i-a fost scos un plaman si a fost astfel nevoit sa se pensioneze medical.

Fiind angajat toata viata cu carte de munca, a avut supriza sa descopere, la casa de pensii, ca nu au fost platite toate contributiile.

Mai exact, chiar daca in cartea de munca este inregistrata o vechime de munca neintrerupta din 2004 pana in 2009, lipsesc 2 ani din cei 5 in punctajul calculat de Casa de Pensii.

In aceeasi situatie se afla multe alte persoane care primesc fluturasi pe care sumele apar ca fiind retinute in vreme ce, in realitate, patronii nu platesc contributiile, explica Zf.ro. In aceasta privinta, ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat ca e "o chestiune de natura penala sa retii si sa nu dai la buget" si ca in aceste situatii "organele de control trebuie sa-si faca datoria".
Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016