Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editurile, presate sa isi ajusteze politica de pret pentru cartile electronice

Tags: e-book, carti electronica, apple, edituri, penguin group, scandal carti electronice

Disputa in ceea ce priveste pretul corect pentru un e-book pare departe de sfarsit. Daca pana nu demult acestea porneau de la ideea ca trebuie sa fie mai ieftine decat cartea tiparita, astazi aceasta politica nescrisa nu pare sa se mai ghideze dupa aceleasi principii.



Legile de antitrust din Statele Unite forteaza in aceasta perioada editurile sa isi clarifice politica in ceea ce priveste preturile cu care aceste e-book-uri ar trebuie sa se vanda pe piata. O investigatie recenta in acest camp a dus la mai multe avertismente directionate catre cinci mari edituri din strainatate, acuzate ca au colaborat pentru a mari pretul cartilor electronice pe piata in urma unei colaborari cu Apple care putea sa opreasca 30% din pretul stabilit de fiecare editura in parte.

In continuare este insa destul de greu de cuantificat in ce masura pretul cartilor electronice este influentat sau directionat printr-un mod nelegal, mai ales ca, in functie de produsul finit, diferentele de cost pot fi destul de mari.

Printre editurile implicate in negocierile cu autoritatile americane se numara Penguin Group USA, Hachette Book Group, HarperCollins si Macmillan. Exista nenumarate discutii nerezolvate cu privire la concesiile care ar trebui facute. In plus, nu toate editurile sunt de acord sa colaboreze cu departamentul de justitie.

Cu toate acestea, editurile sunt de acord in privinta faptului ca este esential ca fiecare grup de editare de carte sa isi poata fixa un pret independent, in fata amenintarii pe care o reprezinta pe piata retailerul Amazon care vinde astfel de carti electronice la doar 9,99 euro.

Aceste edituri considera ca pretul unui e-book nu ar trebui sa scada in conditiile in care un astfel de fenomen ar face ca autorii sa primeasca mult mai putini bani.

Influenta masiva pe piata in ceea ce priveste preturile cartilor electronice a venit din partea companiei Amazon care a continuat sa vanda carti abia lansate pe piata la un pret derizoriu.


Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016