Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cei 7 ani de-acasa plus inca 7

Tags: voluntariat, ong, tasuleasa social

Zilele trecute m-a sunat pe neasteptate o fosta colega de master care lucreaza in prezent in cadrul unui post TV si care avea nevoie de informatii legate de ONG-uri care se ocupa de voluntariat in randul copiilor.


Mi-au venit in minte imediat cateva organizatii care au implicat copiii in tot soiul de activitati, ba curatenie in Gradina Botanica, ba colectarea de jucarii si hainute pentru copiii din centrele de plasament.

"Nu, nu, am nevoie de o organizatie care asta sa faca, sa educe copiii sa faca voluntariat". Din momentul acela, n-a fost nevoie sa mai incerc sa mai caut vreun nume fiindca un singur raspuns mi-a venit in minte: "Nu cred ca exista".

Mi-am intrebat ulterior cativa prieteni, insa raspunsul lor a fost similar cu exemplele date de mine. Nici ei nu auzisera de vreo organizatie non-guvernamentala care sa ii educe pe copii in acest spirit. Si totusi, daca exista, de ce nu e mai vizibila? Oare a face astfel de actiuni sub umbrela unor alte organizatii (actiuni destul de sporadice, oricum) nu e ca si cum am cara saci cu orez pe continentul african uitand ca problema acolo este lipsa unei economii care sa ofere sanse egale la munca?

Si iata-ne ajunsi intr-un punct in care pe langa cei sapte ani de-acasa, n-ar strica inca sapte ani adaugati de un ONG. Sapte ani in care sa li se spuna copiilor ca cel de langa noi nu este un simplu trecator si ca libertatea noastra se termina atunci cand incalcam libertatea altui om.

Un ONG care sa ofere copiilor sansa de a fi buni cetateni prin tot ceea ce inseamna definitia pe care orele de educatie civica poate o pierd din vedere. Sa fii voluntar ar trebui sa fie o atitudine fireasca, nu o actiune ocazionala aplaudata ulterior cu lauri culesi in cadrul retelelor de socializare.

Fiindca a participa la o actiune de voluntariat abia cand ai resursele financiare necesare poate fi o conditie schimbata tocmai printr-o miscare timpurie in acest sens. Pentru ca sunt lucruri pe care alti copii le traiesc de mici facand actiuni de voluntariat, lucruri care te formeaza ca om si ca cetatean doar atunci cand le faci si nu atunci cand stai in spatele unei banci ascultand despre un bine teoretic.
Ma gandesc acum la actiunile intreprinse de cei de la Tasuleasa Social si-mi pare rau ca nu mi-am amintit atunci de ei. Mai cunoasteti alte ONG-uri care sa intreprinda actiuni similare? Poate ca vizibilitatea lor va creste treptat daca astazi nu sunt atat de cunoscute.
Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016