Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Retelele de socializare, salvarea dialectelor pe cale de disparitie

Tags: tehnologie moderna, social media, facebook, limbi rare, supravietuire

Dintre cele 7.000 de limbi vorbite in lume in acest moment, aproape jumatate dintre ele vor disparea pana la sfarsitul secolului. Oamenii de stiinta americani vorbesc insa despre "efectul contrar al globalizarii" care consta in faptul ca Facebook, YouTube si SMS-urile vor salva multe dintre limbile si dialectele in pericol sa dispara, relateaza BBC.
Efectele globalizarii nu ar fi deci totalmente distructive pentru specificul anumitor regiuni si al limbilor vorbite acolo. Triburile din America de Nord, de exemplu, folosesc retelele de socializare pentru a-i le redeschide apetitul tinerilor fata de obiceiurile vechi, iar vorbitorii de tuvan, o limba a nomazilor Siberia si Mongolia, au chiar o aplicatie de iPhone care ii ajuta sa scrie si sa pronunte corect cuvintele.

"Limbile cu vorbitori putini folosesc social media, YouTube, SMS-urile si alte tehnologii pentru a-si face auzita vocea si a-si extinde aria de influenta", a declarat K David Harrison, profesor de lingvistica la Colegiul Swarthmore din Pennsylvania.

Cu alte cuvinte, tehnologia digitala, ii permite unei limbi care este vorbita de un grup restrans, de doar 50 de persoane, sa aiba o audienta la nivel global.
 
Tuvan iPhone app

Harrison calatoreste in toata lumea pentru a descoperi limbi pe cale de extinctie si, impreuna cu National Geographic, a ajutat la elaborarea a opt dictionare audio. Materialele respective contin peste 32.000 de definitii in opt limbi rare. Toate inregistrarile audio au fost facute de vorbitori nativi, unii dintre acestia fiind printre ultimii vorbitori fluenti ai dialectelor respective.

Margaret Noori este experta in Studii Americane Indigene la Universitatea Michigan si vorbitoare de Anishinaabemowin, limba impartasita de peste 200 de natiuni "indigene" din Canada si SUA. Aceste comunitati folosesc Facebook, spunand ca tehnologia conecteaza oamenii.

Dr Harrison este de parere ca nu toate limbile pot fi salvata, inregistrarile din dictionare neputand inlocui dialogul viu, dar noile instrumente digitale ofera o cale de reintoarcere de la extinctie pentru multe dialecte considerate condamnate la disparitie.

"Tot ce stim despre planeta, plante, animale, cum sa traim sustenabil, informatiile despre calotele glaciare sau diferitele ecosisteme ale omenirii sunt codificate in diferitele culturi si limbi, in timp ce doar  mica parte este surprinsa in literatura de specialitate", a declarat el pentru BBC.

"Daca ne pasa de supravietuirea planetei noastre, trebuie sa conservam aceasta baza de cunostinte", conchide profesorul.

 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016