Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Apa imbuteliata, intre utilitate si lux

Tags: apa imbuteliata, lux, apa de la robinet, bani, statele unite, pepsi, coca-cola, china

Odata ca niciodata, apa era gratuita. De fapt, inca este, cel putin in tarile binecuvantate cu suficienta apa curatata la robinet, cum este si Romania. Asta nu impiedica insa cheltuirea pe an, numai in Statele Unite, a peste 100 de miliarde de dolari pentru apa imbuteliata.
Aceasta industrie ciudata se bucura de o explozie universala. Cui i-a venit insa ideea de a ne vinde ceva ce putem gasi si fara bani? Si cum a devenit acest produs atat de popular, incat nu mai putem trai fara el?

Prima sticla de apa minerala a fost imbuteliata la Boston in 1760.
 
Jackson's Spa a luat apa minerala si a vandut-o in scopuri terapeutice. 
 
Consumul global de apa imbuteliata creste, in fiecare an, cu 10 %.
 
Rata cea mai scazuta de crestere a consumului acestui produs este in Europa, unde apa imbuteliata exista de secole (ca in cazul Perrier). Cel mai repede creste rata de consum in Asia si America de Sud, dar America de Nord continua sa fie lider in acest domeniu.
 
America bea, in momentul de fata, mai multa apa imbuteliata decat bere sau lapte. Aici apa la robinet este de 560 de ori mai ieftina decat cea imbuteliata.
 
Pentru a crea cerere, companiile producatoare au declarat razboi, prin intermediul publicitatii, apei de la robinet. "Cel mai mare dusman este apa de la robient", a declarat un viceprsedinte Pepsi VP in 2000. 
 
Dar avem de-a face cu o confruntare care trece dincolo de cuvinte: Coca-Cola, de exemplu, descurajeaza intens restaurantele sa serveasca apa de la robinet, in favoarea bauturilor racoritoare.
 
Ce este insa ciudat, conform unui raport al Food And Water Watch din 2009, 49% din apa imbuteliata din Statele Unite era de fapt apa de la robinet.
 
Competitori puternici pe piata, ca Aquafina de la Pepsi si Nestle Pure Life au trebuit, acum cativa ani, sa-si schimbe etichetele, pentru a descrie mai exact sursa de provenienta a apei lor: utilitatile publice. 
 
Dupa testari pe baze stiintifice, s-a demonstrat ca apa imbuteliata nu este mai sigura decat cea de la robient.
 
China a devenit consumatorul numarul doi de apa imbuteliata in lume. Chinezii au baut aproximativ opt miliarde de litri in 2000 si putin sub 21 de miliarde de litri in 2009, conform Zenith International.
 
Multe regiuni ale lumii nu au acces la apa potabila curata, iar cea imbuteliata este alternativa sigura. Companiile stiu asta si au invadat, in ultimii ani, tari ca Pakistan, China si India.
 
Profitul industriei pe anul 2011 este preconizat la peste 86 de miliarde de dolari.

 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016