Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

STUDIU: Cum stam cu cheful de cumparaturi

Tags: studiu, cumparaturi, dorinta de cumparare, uniunea europeana

Pe fondul majorarii impozitelor si taxelor si a incetinirii cresterii economice, dorinta de cumparare a consumatorilor europeni s-a potolit, ajungand in unele state la valori ingrijoratore.
Un amplu studiu al GfK, efectuat la nivelul Uniunii Europene, arata ca cele mai mici valori ale indicatorului privind dorinta de cumparare se inregistreaza in Portugalia (-49,6 puncte), Marea Britanie (-49,1 puncte) si Romania (-37,6 puncte). In contrast, dorinta de cumparare a consumatorilor din Germania si Austria este inca pe plus, inregistrand valori de 29,7 puncte si respectiv 26 puncte. Cu alte cuvinte, acestia sunt mai putin tentati sa amane pentru mai tarziu efectuarea unor cumparaturi majore.  
Cu toate ca Romania a reusit sa depaseasca criza anul acesta, inregistrand  o crestere de 0,2% in al doilea trimestru si o scadere usoara a ratei somajului, aceste imbunatatiri nu au avut un efect pozitiv asupra vietii de zi cu zi a romanilor. Astfel, consumatorii se vad nevoiti sa isi cheltuiasca cea mai mare parte a veniturilor pe produse alimentare si bauturi nealcoolice, cumparaturile fiind limitate la strictul necesar. In acest context, nu este de mirare ca indicatorul privind dorinta de cumparare se situeaza in prezent la -37,6 puncte. Dupa o usoara redresare la -20,9 puncte in august, acesta a scazut din nou in ultimele doua luni ca urmare a nesigurantei legate de evolutia crizei datoriilor in Europa si SUA.
Nici Portugalia nu o duce mai bine din acest punct de vedere. Situatia economica in general si masurile de austeritate extrem de dure impuse cetatenilor au lovit in plin dorinta de cumparare a consumatorilor din aceasta tara. Ca si noi, portughezii isi cheltuie veniturile numai pe articole de uz zilnic strict necesare si amana cumparaturile majore. Cu toate ca consumatorii nu anticipeaza deteriorarea in continuare a situatiei, ei sunt destul de precauti in privinta consumului. Dorinta de cumparare a inregistrat deci usoare fluctuatii in ultimele luni, in momentul de fata situandu-se la -49,6 puncte.
Situatii asemanatoare se inregistreaza si in Franta si Spania. Consumul este orientat cu precadere care produse de stricta necesitate, iar investitiile mari, gen locuinte sau autoturisme, sunt amanate pentru vremuri ceva mai stabile financiar. Asa se face ca in Franta indicatorul privind dorinta de cumparare este de -32 puncte, iar in Spania de -15,9 puncte.  
Autor: Lacramioara Vidru


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 1 comentarii

precup florin 20-Oct-2011 05:50:53
Interesant materialul publicat de dumneavostra..dar fara sens..o veche vorba romaneasca spune cam asa:daca as avea bani..as fi cu mult mai harnic!..si asta spune totul,cercul vicios si..stramb in care ne cam invartim de vre-o 20 de ani demonstreaza ca de fapt politicul pune piedica economicului...cine poate concepe sa dezvolte atatea locatii comerciale ,restrangand aria firmelor de productie care ..dau forta si consistenta vietii ,existentei ...cu ce sa cumperi daca nu ai bani,lipsa unui loc de munca nu poate naste decat efecte profund antisociale....ce este asa de greu de inteles...prea multa politica intr-o tara care are nevoie de ..locuri de munca si ordine..si mai ales prea multi incompetenti si infractori in guvernele care fac si desfac de peste 20 de ani ..politica economica a acestei tari..e simplu,cand vor disparea incompetentii si infractorii de la guvernare ..totul va fi absoluta normalitate..acest lucru este evident in foarte multe alte state ,fie ele europene,asiatice sau de pe alte continente....cea mai buna investitie ar fi in educatie...dar daca noi avem atatia retardati ,branconieri,si escroci in guvernele pe care le propun infractorii si grupurile de crima organizata cum sa se inteleaga acest deziderat?...toate cumparaturile vietii isi au sensul si rostul daca avem o..educatie...daca nu...ne uitam la boc..

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016