Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce factori ne impiedica sa luam decizii bune

Tags: luarea deciziilor, factori, decizii importante, optiuni

In fiecare zi suntem nevoiti sa luam decizii. Unele sunt simple, altele mai complexe si extrem de importante. De multe ori ne bazam pe instinct, alteori ne bazam exclusiv pe ratiune. Exista insa multi factori care ne pot influenta in luarea unor decizii mai putin bune, ne relateaza Business Insider.
Pierdem timpul cautand cea mai buna optiune
In general, avem prea multe optiuni si, prin urmare, ne este foarte greu sa luam o decizie. Conform cercetatorilor din cadrul London Business School, petrecem foarte mult timp cautand cele mai bune optiuni, incat existenta unor alternative nu ne ajuta cu nimic. Cand vrei sa te hotarasti asupra unui lucru, stabileste o limita de timp, pentru a nu cadea in capcana amanarii luarii unei decizii la nesfarsit.
 
Avem tendinta sa imitam alegerile celorlalti
Aceasta tendinta de imitare a comportamentului celorlalti ne impiedica de multe ori sa luam cele mai bune decizii.
 
Oamenii onesti sunt mult mai dispusi sa aiba incredere in alti oameni si, de multe ori, gresesc
Consideram ca modul in care ne-am comporta noi intr-o anumita situatie este general valabil si decidem sa avem incredere in anumiti oameni cand nu ar trebui sa o facem. Persoanele care au mare incredere in ceilalti sunt predispuse sa fie ranite.
 
Excesul de informatii ne impiedica sa vedem ce conteaza cu adevarat
Cand suntem bombardati cu informatii, nu mai putem alege elementele importante si relevante. Incearca sa gasesti cele mai importante informatii, nu sa gasesti cat mai multe informatii.
 
Creierul proceseaza informatiile complexe in timp ce dormim
Un studiu recent a demonstrat ca, atunci cand avem de luat decizii importante, cel mai bine este sa ne lasam subconstientul sa isi faca treaba in timpul noptii. Se pare ca putem lua decizii mai bune atunci cand nu ne concentram efectiv asupra lucrului respectiv.
 
Adoptarea unei alte perspective ne ajuta sa luam decizii mai intelepte
Avem tendinta sa ne evaluam in mod diferit fata de cum ne evalueaza altii, ceea ce inseamna ca nu ne pricepem sa anticipam ce gandesc ceilalti. Fiecare se priveste pe sine in detaliu, la nivel microscopic, in timp ce lumea din jur ne priveste intr-un mod mult mai general. Avem tendinta sa ne privim pe noi insine pe termen lung, iar pe ceilalti pe termen scurt. Atunci cand privim lucrurile din perspectiva celorlalti, putem intelege mai bine cum vor reactiona acestia.
 
Daca inchidem ochii, luam decizii mai bune
Atunci cand avem de luat o decizie importanta, obisnuim deseori sa inchidem ochii pentru a ne concentra mai bine. Se pare ca nu degeaba facem acest lucru: un studiu recent a demonstrat faptul ca, atunci cand inchidem ochii, luam decizii mai bune si mai dezinteresate.
 
Oferirea unei mici recompense ne ajuta sa luam o decizie mai dificila pe termen lung
Cand avem de luat o decizie dificila, in special una ce va avea efecte pe termen lung, ne este mai usor sa ne hotaram daca ne oferim o mica recompensa, daca gustam putin din rezultatul final.
 
Consideram ca gusturile nu ni se vor schimba niciodata
Cand ne gandim la viitor, nu luam in considerare faptul ca este posibil ca gusturile sa ni se schimbe. Prin urmare, de multe ori luam decizii gresite, nu investim in educatie, ne formam obiceiuri proaste si economisim mai putini bani decat ar trebui.
 
Stereotipurile ne afecteaza perceptia
Chiar si cand suntem constienti de existenta anumitor stereotipuri, tot cadem in plasa lor. Un studiu recent a demonstrat faptul ca oamenii considera ca barbatii chei sunt mai puternici si mai dominanti, fiindca asociaza lipsa parului cu masculinitatea si experienta de viata, ambele fiind semne ale puterii.
 
Corpul ne indeamna sa luam decizii pripite
Corpul nostru are o reactie fizica fata de stres si panica. Cand adrenalina ne curge prin vene, ritmul respiratiei se accelereaza si inima ne bate cu putere, avem tendinta sa luam decizii pripite, care sunt deseori incorecte. Ar trebui sa ne linistim mai intai, sa luam cateva guri de aer si sa analizam din nou situatia.
 
Deciziile mai vagi sunt uneori cele mai bune
Atunci cand avem de luat o decizie importanta, suntem tentati sa impartim firul in patru, sa vedem lucrurile in alb si negru si sa fim foarte specifici. Insa aceasta nevoie de a fi cat mai precisi este o mare pierdere de timp si de energie. Uneori, cea mai buna varianta este sa iei o decizie mai vaga, care sa te aduca mai aproape de rezultatul dorit, chiar daca aceasta nu iti rezolva toate problemele.
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016