Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

3 greseli pe care creierul nostru le face zi de zi in mod inconstient

Tags: dezvoltare personala, greseli inconstiente, decizii, creierul, mecanisme, pierderea

De cate ori nu ne intrebam ce-a fost in mintea noastra cand am facut un anumit lucru, cand am luat o anumita decizie sau cand, mai pe romaneste, a vorbit gura fara noi? Mintea noastra ia unele decizii in functie de unele greseli pe care nu le constientizam. Asa se face ca, in unele situatii, ne suparam si ne enervam fara sa intelegem exact ce se petrece cu noi si care e adevaratul motiv care ne-a declansat starea.

Sunt mecanisme pe care creierul le-a deprins in timp, prin prisma unor experiente, si la care astazi nu renunta decat daca avem grija sa le constientizam si sa ne analizam deciziile inainte de a le bate in cuie.

Iata trei astfel de greseli pe care creierul nostru nu se sfieste sa le execute zi de zi si de care noi nu suntem constienti:

1. Cautam informatie care sa fie potrivita cu convingerile noastre.

Avem tendinta sa ne apropiem de oamenii care gandesc ca noi. Daca suntem de acord cu parerile unui om, cu atat mai mari sunt sansele de a ne imprieteni cu persoana respectiva. In vreme ce, pe de o parte, aceasta procedura e fireasca, inseamna si ca ne marim tendinta de a ignora acele opinii care sunt contrare convingerilor noastre. De multe ori ni se pare ca anumite situatii se inmultesc sau se repeta, insa este doar festa pe care ne-o joaca propria minte.

2. Credem in iluzia corpului de inotator.

O greseala de la care nu ne dam in laturi e cea supranumita "iluzia corpului de inotator". Astfel, suntem convinsi ca inotul ne face corpul armonios si il dezvolta pana cand arata ca un corp de inotator. In realitate insa, un inotator bun are deja acele trasaturi si proportii ale corpului care il fac sa obtina rezultate bune. Confundam factorii de selectie cu rezultatele. Este o scoala buna pentru ca alege studentii potriviti sau scoala chiar are o influenta asupra studentilor?

Fara aceasta iluzie, jumatate dintre campaniile de publicitate nu ar functiona. De ce? Fiindca daca am crede ca avem deja ce ne trebuie pentru a fi buni la o anumita activitate, nu am mai cumpara acele produse care ne promit sa ne imbunatateasca acele abilitati de care, in fapt, dispunem.

3. Ne facem griji pentru lucruri pe care deja le-am pierdut.

Inconstient, facem o analiza a costurilor. Fie ca vorbim de bani, de timp sau de energie, ne pare rau pentru aceste costuri pe care nu le mai putem recupera. Simtim acest regret pentru ceea ce deja a fost dat si nu mai poate fi recuperat deoarece suntem obisnuiti sa percepem pierderea mult mai acut decat castigul.

Astfel de informatii ne pot ajuta sa analizam altfel unele situatii si sa luam decizii constiente si nu bazate pe mecanismele ascunse care se declanseaza tocmai in momentele in care ne-am dori sa putem lua o hotarare nu doar constienta, ci si inteleapta.
Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016