Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfatul pe care nu ti-l cere nimeni nu va fi apreciat

Tags: sfaturi, critica, stima de sine, prieteni, ajutor, alegeri

E o lectie pe care nu o invatam asa de usor. Iar viata ne va scoate in cale aceleasi intamplari pana cand ne vom invata minte sa nu mai vorbim neintrebati. Mai exact, sa nu ne mai gandim ca din intelepciunea noastra vasta (ca e, ca nu e, nu importa aici) putem oferi si altora ca poate-i mai luminam nitelus.

Sfaturile pe care nu ni le cere nimeni nu vor avea de cine sa fie apreciate. Fiindca aceasta nepotolita dorinta de a da sfaturi vine mai ales cand cineva se plange in fata noastra de problema x sau de individul Y. Nu cere solutii, nu cere sfaturi, doar se plange.

Iar noi ne luam imediat masca de Maica Teresa, ne impreunam mainile si incepem sa le spunem cum vedem noi lucrurile si ce credem ca e mai bine sa faca. Nu contesta nimeni ca sfaturile noastre nu sunt bune. Ba in multe cazuri sunt fiindca nu le dam cu rea-credinta si stiti ce se spune: "Sa ascultam intotdeauna de sfaturile pe care le-am da unui prieten". Fiindca noi cu noi nu ne suntem intotdeauna in cele mai bune relatii, desi cel mai sanatos asa ar fi sa fim.

In acel moment, sfatul nostru va fi primit ca o critica, mai ales daca persoanele in cauza dau dovada de nesiguranta fie in ce le priveste, fie cu privire la situatia respectiva. Oricum ar fi, o sa le sune fix ca si cum le-ai spune verde-n fata ca nu e bine cum procedeaza si, practic, vor simti ca din punctul tau de vedere ei nu sunt suficient de buni, inteligenti, descurcareti etc.

In vreme ce tu vei astepta multumiri, vei avea cel mai adesea parte de reactii total opuse. Probabil ti s-a intamplat. Si nu doar o singura data.

Mai exista si situatii in care unii oameni nu vor sa dea sfaturi, ci doar sa-si etaleze cunostintele in cel mai nepotrivit moment cu putinta. Si-n clipa aceea celalalt o sa fie inmarmurit de manie si se va gandi la orice, mai putin la cum sa-i multumeasca celui din fata sa.

Trebuie sa ne gandim un pic mai mult inainte de a rosti ceva. Sa ne rostim in minte cuvintele si sa ne dam seama cum o sa sune. Au vreun rost? Ajuta cu ceva situatia? De multe ori, celalalt vrea doar sa fie ascultat si un simplu "Sunt langa tine" e de ajuns. Prietenii vor indrazni sa ceara ajutor daca au nevoie, iar o imbratisare chiar poate face cat o mie de cuvinte.

In fond, un om este cum alege sa fie, chiar daca de multe ori aceste alegeri sunt inconstiente. Tocmai faptul ca nu mai exista armonie intre ceea ce stiu ca ar trebui sa fie si ceea ce aleg sa faca ii face sa nu suporte niciun fel de sfat care va fi perceput drept critica.

Nu sunt lucruri noi si nici inventate, sunt situatii pe care psihologii si sociologii le explica foarte clar. Pe masura ce ne informam, ajungem sa intelegem si cum sa reactionam adecvat in astfel de situatii si sa nu luam lucrurile personal oricat de tare ar striga in noi ego-ul nostru ca avem dreptul la o reactie si ca am fost nedreptatiti.

Sa nu uitam, asadar, ca si intentiile bune pot duce la reactii mai putin pozitive.
Autor: Ioana Andreea Pavel


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.25 din 5 - 2 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016