Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tu ce raspunzi la aceste 4 intrebari?

Tags: dezvoltare personala, job, interviu, familie, copii

Se intampla uneori ca, atunci cand mergi la interviu, cel din fata ta sa nu fie interesat in experienta ta profesionala si nici sa nu se uite la scrisorile de recomandare. Si, in schimb, sa se lanseze intr-o serie de intrebari ciudate. Cu ce se ocupa partenerul tau de viata? Cati copii vrei sa ai? Cu alte cuvinte, intervievatorul devine prea personal. Cum ii raspunzi?
In timpul interviului, trebuie sa fii fermecator, ca lumea sa te cunoasca, dar nu vrei sa dezvalui toate lucrurile personale care te definesc. Un mod sigur de a evita supraexpunerea este sa fii constient in timpul discutiilor neprofesionale. In timpul oricarui interviu, apar momente cand ajungeti sa vorbiti despre vreme sau despre ce ati facut in weekend. Poti spune ca ai fost plecat din localitate, dar nu si unde si ce ai facut acolo. Caci ajungi usor sa vorbesti despre sectiuni din viata ta care sunt protejate prin lege si pe care nu trebuie sa le faci publice: religia si statutul marital.
 
Iata patru intrebari obraznice si cum sa raspunzi pentru a-i muta atentia intervievatorului spre abilitatile tale PROFESIONALE.
 
1. Ce ai facut in ultimul an?
 
Pare o intrebare inocenta, dar este un fel de ruleta ruseasca, mai ales pentru parintii care au stat acasa in concediu crestere copil. Raspunsul evident este sa fii onest, dar incearca sa scoti in evidenta si ceea ce ai facut in plus: voluntariat, ore predate la liceu etc.
 
Daca te-ai concentrat exclusiv pe copii, spune cat esti de dornic sa redevii o persoana activa. 
 
2. Esti casatorit?
 
Statutul marital este protejat prin lege, dar, pentru ca oamenii sunt prea vorbareti, subiectul apare mereu in discutii. 
 
Daca ti se pune intrebarea si esti necasatorit, nu intra in defensiva. Intreaba gentil: „Trebuie sa fii casatorit pentru a obtine aceasta slujba?”. Asta ca o tactica pentru a muta conversatia spre alt subiect. 
 
Pleaca de la presupunerea ca ti se pune aceasta intrebare cu bune intentii si ca intervievatorul incearca sa te cunoasca mai bine. Abordeaza situatia cu umor.
 
Daca excluzi posibilitatea de a avea copii, raspunsul corect este „Nu in aceasta etapa din viata mea”. 
 
Daca raspunsul este insa da, deci planuiesti sa ai copii sau nu te-ai decis insa, atunci nu este treaba intervievatorului. Intoarce-te la motivul pentru care ai venit aici, in primul rand.
 
3. Planuiesti sa ai mai multi copii?
 
Intrebarea asta apare des in interviuri si, iarasi, nu trebuie sa o iei personal. „Familia mea are numarul perfect de membri acum”. Apoi discuta iar despre job.
 
4. Cu ce se ocupa sotul/ sotia ta?
 
Aceasta intrebare nu este ilegala, dar este total nepotrivita. Incearca sa raspunzi onest, folosindu-te de umor („Este avocat. Sper ca nu va deranjeaza.”) si, bineinteles, schimba conversatia sau intreaba-l si tu acelasi lucru.
 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3 din 5 - 2 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016