Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Anxietatea sociala si Internetul

Tags: anxietate sociala, tehnologia comunicatiilor, facebook, interactiune

Daca se intampla sa mergi la o petrecere unde nu cunosti mai pe nimeni, incepi automat sa te simti nelinistit, oarecum claustrofob din cauza tensiunii. Te gasesti rezemandu-te de un perete, fara a interactiona cu cineva anume. Daca, din greseala, vine cineva inspre tine, faci tot posibilul sa limitezi interactiunea. Apoi mergi acasa si vorbesti pe Facebook cu toti prietenii tai, fericit ca nu trebuie sa ai de-a afce cu dinamica unui grup atat de mare.
Tehnologia are un efect uluitor asupra modului in care interactionam. Va mai amintiti cum v-ati facut ultima oara prieteni in afara Internetului? Va mai amintiti cum puteati trai fara sa va impartasiti pe Twitter ultimele ganduri? Specialistii spun ca noua tehnologie a creat un „sat global”. Marshall McLuhan, in cartea sa Understanding Media, precizeaza ca transportul masiv de informatii, ganduri si idei care pot fi accesate din orice colt al lumii, a transformat planeta intr-un mic sat unde oamenii interactioneaza ca si cum ar fi membri ai aceleiasi familii. Poate asa se explica de ce comentarile pe canalul meu de YouTube par a fi tot timpul beti. Internetul este bariera peste care, odata trecuta, toata lumea se simte libera sa spuna ce vrea. Si, daca oricum suntem cu totii conectati, chiar daca eu sunt acasa, in fata ecranului, de ce as mai iesi in oras?
 
Social media ne permite sa interactionam, dar in circumstante foarte bine controlate. Un nou studiu, publicat in Southern Communication Journal, spune ca persoanele care sufera de anxietate sociala sunt mai predispusi sa foloseasca compulsiv Internetul. Anxietatea sociala este o tulburare cat se poate de concreta, iar Internetul elimina riscul jenei, atacurilor de panica si a istetilor care rad de tine ca-ti plac vampirii. Suntem protejati de tehnologie, pana in masura in care nu mai avem nevoie de interactiune umana.
 
Internetul este sanctuarul timizilor. Cred cu tarie cu lumea in care toate cunostintele lumii sunt doar la un clic distanta este un lucru bun. Cred si ca posibilitatea de a veni cu o idee si de a o impartasi apoi instant cu milioane de oameni poate fi un avantaj. 
 
Dar cred si ca Internetul mi-a afectat abilitatile de interactiune. Ca persoana timida, recunoscatoare Internetului pentru haina protectoare oferita, sper ca tehnologia comunicatiilor se va dezvolta pentru a putea impartasi si caldura, pe langa ziduri de aparare. Sunt atat de obisnuita sa ma ascund in spatele calculatorului, ca am si uitat de cine ma ascund.
 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 1 comentarii

CoanaKiritza 12-Feb-2013 09:15:36
"Intrebare anispam:" Spammerii nu stiu aritmetica de clasa I?

Singurul meu cont "social" este in Google+, unde cred ca am gasit prieteni cu care impartasim sentimente, caldura...

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016