Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Creativitatea: cum sa o dezvoltam si sa o ferim de rutina

de Mihaela Pascu
Tags: creativitate, personalitate, pasiuni, spirit creativ, endorfine

In aceasta dimineata care a inceput cu o cafea excelenta pregatita acasa, entuziasmul a dat navala odata cu prima muscatura dintr-o briosa cu ciocolata. Nu stiu daca a fost "de vina" cafeaua care mi-a fost interzisa de medic in ultimele doua saptamani, nu stiu daca ciocolata din briosa a eliberat instantaneu endorfinele sau daca soarele de afara a avut vreo influenta, cert e ca am simtit ca pot muta muntii din loc.


Dupa nenumarate articole scrise in timpul zilei, nivelul entuziasmului a ramas la fel de ridicat. Am observat insa ca, dupa indeplinirea unei sarcini care nu necesita creativitate, ci doar foarte multa atentie si executarea unor operatiuni care se repetau la intervale foarte scurte de timp, a intervenit un sentiment pe care nu l-am putut defini, dar care parea sa atenueze orice pornire creativa.

A fost ulterior nevoie de o cana cu ciocolata, de muzica preferata si de prezentul articol pentru a readuce spiritul creativ pe calea cea buna. Am vrut sa vad insa cum este definita in termeni generali creativitatea si am gasit urmatoarele mentiuni:

Creativitatea este un proces mental si social care implica generarea unor idei sau concepte noi, sau noi asocieri ale mintii creative intre idei sau concepte existente.

Creativitatea este un concept multidimensional si se poate manifesta in multiple domenii. Identificarea si cuantificarea naturii creativitatii constituie obiective dificile. Conceptul de creativitate poate fi definit din perspectiva unor discipline diferite: psihologie, psihologie sociala, stiinte cognitive, arte, inteligenta artificiala, filozofie, economie, management etc. si deci la multe niveluri distincte: cognitiv, intelectual, social, economic, artistic, literar etc.

Dificultatea definirii creativitatii rezida in asocierile particulare ale acestui concept cu artele, in natura complexa a creativitatii si in varietatea teoriilor care au fost dezvoltate pentru a o explica. Multi oameni asociaza creativitatea in special cu artele: muzica, teatrul, dansul, literatura etc. care sunt deseori denumite "arte creative". Asa cum s-a precizat mai sus, creativitatea nu este proprie numai pentru arte, ci este la fel de fundamentala pentru progresele din stiinte, din matematica, tehnologie, politica, afaceri si in toate domeniile vietii cotidiene. *

Dictionarul Webster (1996) [3] ofera trei semnificatii ale creativitatii:

- starea sau calitatea de a fi creativ;

- abilitatea de a transcende ideile, regulile, modelele, relatiile traditionale si de a crea noi si semnificative idei, forme, metode, interpretari etc.; originalitate sau imaginatie;

- procesul prin care se utilizeaza abilitatea creativa.

Luand, asadar, din definitii sintagma "noi si semnificative idei", e bine sa ne amintim de importanta creativitatii in viata de zi cu zi. Asa cum e bine sa nu uitam ca in fiecare zi se intampla cate un lucru minunat, tot asa trebuie sa avem grija sa ne dezvoltam sau sa ne mentinem creativitatea, sa nu ne lasam prada rutinei si sa ademenim ori de cate ori este nevoie spiritul creator care o sa ne apropie mereu de personalitatea si de pasiunile noastre.

Reteta mea v-am spus-o deja. Voi cum reusiti sa fiti creativi sau inspirati?


* N.r. - Conform Wikipedia

Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016