Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Da, seful tau e nebun. Iata ce trebuie sa faci

Tags: sef, nebun, depresie cronica, manager, stiluri de leadership

Profesorul de psihiatrie Nassir Ghaemi a scris o carte in care declara sus si tare ca exista o stransa legatura intre boala psihica si capacitatea de a fi un bun lider. Cartea se cheama A First-Rate Madness si este citata de unul dintre editorii Forbes care ne ofea cateva trucri pentru abordarea corecta a unui sef nebun de genial.
“In timpul crizelor, unii dintre cei mai buni lideri sufereau de boli mintale, cum ar fi depresia sau tulburare bipolara”, spune Ghaemi. “Unii dintre cei mai ingrozitori lideri au fost cat se poate de sanatosi si de normali”.

Dupa analizarea simptomelor, a istoricului familiei, evolutia bolii si tratamentul aplicat, Ghaemi a conchis ca lideri ca Abraham Lincoln si Winston Churchill sufereau de depresie severa si manie usoara, iar altii, ca Mahatma Gandhi si Martin Luther King, aratau semne de depresie cronica.

In vremuri cu mari provocari, acesti lideri au beneficiat de pe urma faptului ca gandeau diferit, spune Ghaemi. El explica faptul ca o depresie usoara creste realismul si empatia, iar mania intensifica creativitatea si rezilienta, patru caracteristici esentiale ale unui leadership pe vreme de criza. In acelasi timp, acesti lideri tind sa fie imprevizibili, nervosi, fara capacitatea de a lucra in echipa, dominatori.

Toate astea confirma ceea ce multi dintre noi am banuit vreme indelungata, si anume ca seful nostru e un pic nebun. Va oferim un curs rapid privind ceea ce trebuie sa facem in aceasta situatie si pentru a nu pierde promovarea promisa.

Trebuie sa identificam cu ce tip de nebun avem de-a face
Conflictul apare atunci cand lucram cu cineva a carui personalitate este opusa fata de a noastra. Liderii pot fi impartiti ca avand patru stiluri de management: comandantul, orientat spre rezultate, care vrea ca totul sa fie terminat; maniacul organizarii, care este orientat inspre proces si vrea ca totul sa fie facut cum trebuie; adeptul relatiilor, orientat inspre oameni si care isi doreste sa se impace bine cu toata lumea; si amfitrionul, increzato in fortele proprii si carismatic, care vrea ca toata lumea sa il placa.

Exista sugestii de natura fizica ce ne indica cu cine aven de-a face: comandantii si amfitrionii au multiple expresii faciale si vorbesc cu mainile. Maniacii organizarii si adeptii relatiilor asculta cu mai multa atentie si isi aloca timp pentru a procesa si a se gandi la probleme.

Treceti in revista motivatiile managerului si pe ce pun acestia accentul si incercati sa veniti in intampinarea dorintelor concrete si specifice.
 
Trebuie sa vorbim intr-un limbaj pe care seful il intelege
Vedeti cand si cum ii place sefului sa comunice, pentru a stabili un raport de incredere. Nu trimiteti un roman, daca el isi doreste un raport pe puncte. Daca incep sa se zbarleasca, incercati sa atingeti niste coarde personale, pentru a va asigura ca nu veti fi facuti una cu pamantul. O alta sugestie este de a folosi cuvinte care reflecta modul in care seful proceseaza informatia. Prefera sa vizualizeze in loc sa verbalizeze? Spuneti atunci “asa va arata” si continuati cu proiectarea mentala a planului.

In acelasi timp, nu uitati ce comunicati prin limbajul trupului, care trebuie sa corespunda cu stilul sefului. Mentineti conatctul vizual si aplecati-va un pic in fata pentru a arata ca sunteti interesati de topic, dar evitati sa fiti prea entuziasti.
 
Trebuie sa organizam haosul
Intrebarile politicoase si bine puse sunt o arma puternica pentru a sparge barierele care ne separa de sefii dificli. Daca vi se da prea mult de lucru, puteti spune urmatoarele: “Va multumesc pentru ca mi-ati dat toate aceste proiecte interesante. Sunt implicat si in X, Y si Z. Pentru ca nu pot termina totul astazi, cum le pot prioritiza?”.

Daca lucrati cu cineva dezorganizat, puneti intrebari care ii ajuta sa-si articuleze asteptarile: “Cand aveti envoie de propunere? La cate pagini v-ati gandit? La fel ca data trecuta”.

Trebuie sa stabilim limite pentru a ne mentine propria sanatate mentala
Daca lucrati cu un sef exploziv, emotiv, nu o luati personal. Lasati-i 20 de minute sa se potoleasca si apoi discutati iara cu ei. Unii sefi cred insa ca ar trebui sa se poarte intr-un anume fel, asa ca mimeaza un anumit stil de leadership. Rezultatul este ca au doua fete si angajatii nu stiu niciodata cu cine au de-a face. In acest caz, cel mai bine este sa-i ajutam si sa scoatem in evidenta contradictiile.

 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016