Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Actiunile Facebook in scadere, se cauta vinovatul

Tags: actiuni facebook, bursa, nasdaq, pret actiuni facebook, listare actiuni

Ceea ce trebuia sa fie debutul secolului la Bursa pare sa se transforme incet intr-una dintre dezamagirile de top. La doar o zi dupa demararea tranzactiilor, bancherii, investitorii si analisti au inceput sa caute motivele care ar fi putut sa duca la scaderea actiunilor Facebook listate.
Astfel, in vreme ce unii il critica pe Morgan Stanley, responsabil sef cu IPO (Oferta Publica Initala), altii arata acuzator cu degetul catre Nasdaq si chiar catre reteaua de socializare. Concluzia care a inceput sa se contureze pare sa fie unanima: valoarea de listare a fost estimata la o cota mult prea mare si prea multe actiuni au fost vandute prin tranzactii publice.

Desi multi se asteptau ca Facebook sa fie urmatorul Google la bursa (daca ne gandim la companiile online si la investitiile aferente), dezamagirea a fost mare pentru multi dintre cei care sperau sa isi creasca castigurile odata cu listarea Facebook.

Prima zi de listare a inceput cu o eroare in softul Nasdaq, fapt care a facut ca tranzactiile sa nu poata fi efectuate mai multe ore. Ulterior, Morgan Stanley a intervenit pentru a stabiliza pretul. Valoarea actiunilor era, la sfarsitul zilei, apropiata de pretul de pornire de 38 dolari o actiune.

Daca vineri a parut sa fie o zi cu ghinion pentru Facebook, s-a sperat la un inceput mai bun odata cu ziua de luni. In mod suprinzator, valoare actiunilor a scazut, iar pretul de inchidere a fost de 34,03 dolari.

Au fost lansate zvonuri potrivit carora Morgan Stanley detine un control prea mare in procesul de tranzactionare si listare a actiunilor, citeaza New York Times. Multi bancheri considera astfel ca nu s-a tinut cont de parerile lor in negocierea unui pret mai bun si ca negocierile au fost duse cu alti bancheri pentru cresterea pretului la 38 dolari dupa ce initial acestea ar fi trebuit listate la un pret intre 28 si 35 dolari. Exista insa si investitori care considera ca pretul de 38 dolari a fost justificat.

Peste 571 milioane actiuni au fost tranzactionate vineri, prin comparatie cu numai 168 milioane vandute luni. Multi investitori au fost luati prin suprindere si de numarul foarte mare de actiuni pe care le-au primit asa ca au revandut o parte dintre aceste actiuni in aceeasi zi. Mai exact, batalia pe actiuni nu a fost atat de crancena, fapt care pune sub semnul indoielii gradul de interes al unor companii pentru aceste actiuni.
Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016