Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fiecare om ar trebui sa aiba sansa de a excela

Tags: dezvoltare personala, invatamant, originalitate, planuri

In romanul sau "La capatul lumii si in tara aspra a minunilor", Haruki Murakami infatiseaza, la un moment dat, un personaj care invatase sa cante la saxofon, studiase patru limbi straine, stia sa gateasca perfect, ba chiar invatase sa traga cu arma cat se poate de bine. Nu-mi amintesc toate deprinderile si calitatile dobandite de acest personaj care nu mersese la scoala, dar imi amintesc de perspectiva bunicului acestei fete care spunea ca scoala inseamna 16 ani in care cineva incearca sa-ti nimiceasca mintea.


Am avut intotdeauna senzatia ca, in afara celor dotati cu o inteligenta peste medie, tine de fiecare individ in parte sa infloreasca si sa isi dezvolte personalitatea dincolo de omogenizarea pe care o aduc anii de scoala. Exista astfel cei care aleg sa fie deasupra valului, cei care aleg sa isi tina doar capul deasupra si cei care se lasa pur si simplu dusi de val.

Dupa absolvire, fiecare e constient sau mai putin constient de lucrurile cu care a ramas si care il individualizeaza ca fiinta umana. Iar timpul liber care ii este dat de acum inainte poate fi folosit sau nu pentru a creste aceste calitati pe care sistemul de invatamant nu a stiut sa le ghiceasca, sa le extraga si sa le dezvolte.

Acelasi personaj spune, la un moment dat, ca fiecare om ar trebui sa aiba sansa de a excela intr-un domeniu, iar ca scoala nu reuseste sa vada in individ acest potential pe care sa il ia si sa il dezvolte, ba dimpotriva, il ingroapa.

Daca astazi te trezesti ca lista ta cu lucruri pe care inca nu le-ai facut si pe care ai fi vrut sa le incepi cand erai mic sau tanar e destul de lunga, verifica in ce masura mai poti incepe acum unele dintre ele. Nu cred in "niciodata nu e prea tarziu", ci intr-un prezent in care trebuie sa existe o armonie intre ceea ce facem si ceea ce ne place sa facem.

Pana la urma, acest echilibru ne face sa fim noi insine si sa stim ca omul pe care il privim in oglinda este un om de care suntem mandri. Poti alege  si acum sa reiei un drum pe care il credeai pierdut cu multi ani in urma, poate cand, la 12 ani, stiai foarte bine ce vrei sa devii insa ai intalnit oameni si profesori care ti-au spus ca drumul ales nu e doar gresit, ci si imposibil.

Asa cum am citit recent intr-un articol, daca-i lasi pe altii sa faca planuri pentru tine, vei observa ca n-au prea planificat mare lucru. E si firesc, daca ne gandim ca doar noi o sa ne dorim intotdeauna ce-i mai bun pentru noi. Doar ca, evident, ar fi de preferat ca acei ani sa nu fie astfel pierduti in spatele unei lupte pentru originalitate in cadrul unui sistem care ar trebui sa o promoveze si nu sa incerce sa o stearga.

Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016