Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nu vine Craciunul, vin pff-urile!

Tags: comert, wal-mart, craciun, grinch, comercial

"Pff, iar au inceput nebunia asta cu brazii din noiembrie!", "Pff, e prea devreme pentru vitrine impodobite!", "Pff, ia uite, gata, au si umplut magazinele cu decoratii de Craciun!". Si-atunci ma-ntreb: se mai bucura cineva ca vine Craciunul?



Daca Sartre spunea ca infernul il reprezinta ceilalti, indraznesc sa-l parafrazez si sa spun ca Grinch-ul suntem noi. Si daca nu stiti cine-i Grinch, cum si de ce a furat Craciunul, inseamna ca v-ati ferit cu indemanare de filmele difuzate la TV in ultimii ani (mereu aceleasi, intre noi fie vorba). Si da, fiti pregatiti sa revedeti si anul acesta tot ce-ati revazut deja anul trecut. Si-n ultimii zece.

Ne furam singuri Craciunul. Il ascundem sub priviri manioase, infuriate parca de stralucirea vitrinelor. "Se exagereaza! Totul a devenit comercial! Americanii-s de vina!".  Ni-l furam prin astfel de clisee si printr-o indarjire pe care am uitat sa ne-o mai explicam pentru ca a devenit ceva firesc. Nu Wal-Mart si nici americanii nu sunt de vina pentru un Craciun "comercializat", ci noi. "Pff, ba americanii!".

Paradoxal, cand se aprinde bradul de Craciun din centrul capitalei, blocam circulatia pe zece strazi. ("Pff, eu am stat acasa!"). Imbufnati, infrigurati, ne ferim parca privirile de tot ce inseamna Craciun. Negam, odata cu luminile artificiale, si ceea ce e frumos si... traditional. Iar tocmai acest cuvant ne scapa din vedere.

Uitam de propriile datini fiindca suntem prea ocupati sa aratam cu degetul si sa ne exprimam (din an in an) cat mai vehement nemultumirea fata de aceasta mare de consumerism (in schimb, intram in supermarket-uri din doua in doua zile si umplem centrele comerciale in fiecare weekend). Sunt lucruri care se bat cap in cap si de care nu tinem cont fiindca nu ne plac zurgalaii de Craciun agatati la gatul caprei vecinului. Si pentru ca tot am amintit de datini (si ce cuvant frumos!), am dat zilele trecute peste urmatoarele versuri: "De n-ai sta proptit pe datini/ Mai c-ai prinde sa te clatini".

Si ne clatinam, iata, ne trezim nesiguri si nemultumiti in fata unui nou Craciun pe care-l naruim cu un entuziasm pe care nu stiu de ce nu-l folosim ca sa impodobim bradul. Asa ca anul acesta ar merge un cozonac facut in casa in loc de unul cumparat. O masa mare pentru toti prietenii in loc de cadouri cumparate pe fuga pentru ca "pff, n-am avut timp".

La sfarsitul filmului, pana si lui Grinch ii intra Craciunul in suflet. Un Craciun "americanizat", daca vreti. Dar Craciun, asa cum il stim cu totii. Cu brad si fara niciun "pff".

Iata si Craciunul in Bucovina:




Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 1 comentarii

cultura generala 21-Nov-2012 10:40:50
Evident nu ai fost niciodata in Bucovina, dar nici in Maramures-Oas, de unde este imaginea.
Te las sa te framanti pana iti vei da seama de ce ce...

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016